Utmärkelsen Bästa Tillväxt visar var företagen växer bäst

Alla kommuner som vinner Bästa Tillväxt 2018

I dag den 15 november, koras vinnarna som haft bäst tillväxt under 2018 bland Sveriges samtliga kommuner. Priset har delats ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007 och belönar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. Bland årets vinnare märks Karlstad, Eskilstuna och Halmstad, men också Timrå, Tranemo och Klippan.

– För oss på Syna känns det både kul och meningsfullt att dela ut priset igen. Vi tror att en region blir stabilare om det finns en bred tillväxt snarare än om enstaka företag växer mycket. Bästa Tillväxt är en viktig mätning eftersom den visar just detta.  När nu många talar om en stundande lågkonjunktur känns det ännu viktigare att uppmärksamma de kommuner där många företag växer, säger Harald Stjerna, Informationsansvarig och delägare på Syna.

Bästa Tillväxt utser en vinnare i varje län och utgår helt och hållet från företagens bokslut. Syna mäter tre olika kriterier hos alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa förändras mellan de två senaste boksluten. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra. Det innebär att Bästa Tillväxt bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta bygger på personliga åsikter.

– Den här utmärkelsen är en definitiv bekräftelse på att det går bra för näringslivet i Eskilstuna. Min bild är att det gäller såväl våra mindre som våra stora företag, vilket är extra roligt med tanke på de svåra år som vi nu ser ut att kunna lägga bakom oss. Vi ser det också på ett stort intresse från företag som vill etablera sig i kommunen, säger Niklas Edmark som är näringslivsdirektör i staden.

Gnosjö som brukar toppa Bästa Tillväxt i Jönköpings län är inget undantag i år heller, då man vinner för sjätte gången sammanlagt och fjärde året i rad

– I Gnosjö är företagarna bra på att se möjligheterna. Man har också en pragmatisk syn på det mesta: ”Går det inte på det här sättet får vi prova ett annat”. Här finns också en generositet och omtanke om varandra. Det är en självklarhet att hjälpas åt om det kärvar för en kollega, förklarar Ingalill Ebbesson som är kommunens näringslivsutvecklare.

Bland årets framgångskommuner finns också Piteå. Från en blygsam tionde plats för några år sedan ligger man nu i topp i Norrbottens län.

– Industrin går för högtryck, arbetslösheten är rekordlåg och vi ser flera företag som redan har utvidgat sina verksamheter eller har långtgående planer på att göra det, säger näringslivschef Peter Palmqvist.

En kommun som vänt en dyster utveckling till framtidstro och optimism är Klippan i Skåne, som under en följd av år drabbades av flera företagsnedläggningar och hög arbetslöshet. Förra året placerade de sig på tredje plats i Skåne och i år vinner kommunen.

– Den krisstämpel som tidigare fanns har bytts till optimism. Det är ett resultat av mångas arbete, inte minst det arbete som våra företagare bidragit och bidrar med. Det är också de som ska ta åt sig äran av att Klippan utsetts till vinnare i Bästa Tillväxt 2018, understryker kommunens näringslivschef Anders Lindberg.

 

Här kan du läsa mer om vinnarkommunen i respektive län:

Blekinge län

Dalarnas län

Gävleborgs län

Hallands län

Jämtlands län

Jönköpings län

Kalmar län

Kronobergs län

Norrbottens län

Skåne län

Stockholms län

Södermanlands län

Uppsala län

Värmlands län

Västerbottens län

Västernorrlands län

Västmanlands län

Västra Götalands län

Örebro län

Östergötlands län

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se