Bäst tillväxt i Gnosjö för fjärde året i rad

Gnosjö kommun har den bästa tillväxten i Jönköpings län i 2018 års tillväxtindex.

Gnosjöandan är i allra högsta grad levande. För fjärde året i rad tar Gnosjö kommun hem titeln Bästa Tillväxt i Jönköpings län.

Det är kreditupplysningsföretaget Syna som står bakom utmärkelsen Bästa Tillväxt, som bygger på en granskning av samtliga svenska aktiebolags bokslut. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som ökar sin omsättning, nyanställer och går med vinst och bygger med andra ord på verkliga fakta.

– Vi har helt fantastiska företag i Gnosjö. Det här är en utmärkelse som helt och hållet är deras, säger Ingalill Ebbesson som är näringslivsutvecklare i kommun. Jag kan bara glädja mig åt att vi tar hem förstaplatsen för fjärde året i rad och åttonde gången totalt sett. Utmärkelsen visar också att Gnosjöandan i högsta grad är levande.

Men vad är då Gnosjöandan? Den som alla pratar om, men som ingen riktigt lyckats precisera. Kanske man kommer närmast sanningen genom att definiera det som en kombination av uppfinningsrikedom, envishet och långsiktighet parad med ett visst mått av försiktighet och en förmåga att snabbt kunna anpassa sitt företagande till rådande konjunkturläge. En annan del av förklaringen är att många av företagen också är familjeägda, vilket ger korta vägar från idé till beslut.

– I Gnosjö är företagarna bra på att se möjligheterna i stället för att stirra sig blinda på problemen. Man har också en pragmatisk syn på det mesta: ”Går det inte på det här sättet får vi prova ett annat”. Här finns också en generositet och omtanke om varandra. Det är en självklarhet att hjälpas åt om det kärvar för en kollega, fortsätter Ingalill Ebbesson.

I Gnosjö finns också en lång tradition av att de större företagen på affärsmässiga villkor anlitar de mindre i Gnosjö och närliggande kommuner som underleverantörer. För det går också bra för näringslivet i många av de angränsande kommunerna.

Näringslivet i Gnosjö präglas till övervägande del av traditionell industriell tillverkning. Av befolkningen på något under 10 000 invånare har 55 procent sin inkomst från något av kommunens tillverkande företag. Bland de största arbetsgivarna finns Thule som specialiserat sig på utrustning för ett aktivt liv med tillverkning av bland annat takboxar, cykelhållare och väskor. Två andra större arbetsgivare är Axelent, som tillverkar säkerhetslösningar inom maskin, bygg och lager, och Troax, verksam i samma bransch. Ett fjärde företag är Garo som tillverkar solceller, laddstolpar för elbilar och elskåp.

– I Gnosjö är vi dessutom lyckligt lottade eftersom det i stort sett inte finns någon arbetslöshet. Problemet för företagen är i stället att hitta personal att anställa, både när det gäller enklare arbetsuppgifter och när det handlar om spetskompetens, berättar Ingalill Ebbesson.

– Under många år har kommunen också tagit emot människor som kommit till Sverige som flyktingar. Även dessa har snabbt kommit in i arbetslivet och integrerats väl i samhället, mycket tack vare att vi har ett fint fungerande samarbete med näringslivet och ett omhändertagande civilsamhälle, men också en bra SFI-utbildning som snabbt ser till att människor kan komma i arbete.

Just nu snurrar hjulen för fullt i Gnosjö, men vad händer den dag då konjunkturen vänder, något som allt fler bedömare talar om är på väg att ske?

– Eftersom mycket av näringslivet här till stor del kretsar kring tillverkning påverkas vi så klart av en konjunkturnedgång. Våra företag var de som först upplevde den ekonomiska krisen 2008, men det var också de som snabbast fick fart på hjulen igen när konjunkturen vände, förklarar Ingalill Ebbesson.

– En förklaring till det är att våra företagare är kloka och långsiktiga. Under goda tider sparar man för att i sämre tider kunna behålla personal och kompetens, men också för att kunna investera i nya maskiner och utbildning. Det gör att startsträckan också blir kortare och att man står starkare än tidigare när konjunkturen vänder, sammanfattar Ingalill Ebbesson.

Det om något speglar på ett bra sätt Gnosjöandan, att veta när det är dags att gasa och när man ska bromsa.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se