Karlstad är tillväxtmotorn för hela Värmland

Karlstads kommun har den bästa tillväxten i Värmlands län i 2018 års tillväxtindex.

Tre år i rad har Karlstad placerat sig på andra plats bland kommunerna i Värmlands län i Bästa Tillväxt. Men i år blir det en första plats!

Det är kreditupplysningsföretaget Syna som står bakom utmärkelsen Bästa Tillväxt, som bygger på en granskning av samtliga svenska aktiebolags bokslut. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som ökar sin omsättning, nyanställer och går med vinst och bygger med andra ord på verkliga fakta.

– Karlstad med sina drygt 90 0000 invånare är tillväxtmotor för hela Värmland och vi ser att det händer mycket runt om i hela länet, inte minst i Karlstad Business Region som är ett samarbete mellan Karlstad, Grums, Hammarö, Forshaga och Kil. Men som den största kommunen är det naturligt att vi också lockar till oss många företag och investeringar, säger Märet Engstöm som är näringslivschef i kommunen.

– Att få utmärkelsen Bästa Tillväxt är självfallet en fjäder i hatten, men framför allt ett bevis på att vi har många duktiga företag i kommunen. Här finns en bra kombination av entreprenörskap och långsiktighet. Samtidigt som vi har ett spritt företagande inom många olika branscher, såväl industri- som tjänsteföretag, har vi inget företag som är så dominerande att kommunen står och faller med det.

Störst i Karlstad är Valmet som levererar pappersmaskiner till hela världen och som har en bra bit över 600 anställda. Ett annat välkänt Karlstadsföretag är naturligtvis kafferosteriet Löfbergs Lila. Näringslivet i Karlstad präglas också av ett stort antal konsultföretag inom teknik, IT, ekonomi och juridik samt några statliga myndigheter som Konsumentverket och MSB, Myndigheten för samhällberedskap.

Just massa- pappers- och förpackningsindustrin är av stor betydelse för Karlstad och hela länet med klustret The Paper Province i spetsen. I grannkommunerna Hammarö och Grums har Stora Enso respektive Billerud Korsnäs omfattande verksamheter.

– Inom The Paper Province samarbetar nästan 250 företag i länet för att kunna utveckla nya tjänster och produkter inom området skoglig bioekonomi, förpackningar, massa- och papperstillverkning samt energieffektivisering, berättar Märet Engström. Inom tjänstesektorn finns stiftelsen Compare som en plattform för samverkan mellan ICT-företagen i regionen och som bland annat verkar för en satsning på digitaliserade välfärdstjänster. Båda har stor betydelse i dag och för framtiden. ICT står för informations- och kommunikationsteknologi.

– Ett annat nav för näringslivet är Karlstads universitet med ett 50-tal olika utbildningar. Universitetet är viktigt genom att förse näringslivet med kompetens, både på bredden och med spets, och ett nära samarbete finns mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor. Forskningen handlar om hur skogsnäringen ska kunna utvecklas och hur nya produkter ska kunna tas fram med skogsråvara som bas. Ett annat område som det forskas mycket kring handlar om digitalisering av olika välfärdstjänster, inte minst inom sjukvården. Ett tredje område handlar om utveckling av solcellsteknik.

Karlstad har ju under flera hundra år också varit en länsstad och det präglar fortfarande till viss del stadens näringsliv. Handel är en viktig näring och på senare år har även besöksnäringen fått en allt större betydelse för staden och för hela Värmland. Besöksnäringen är i dag den bransch som växer mest och som omfattar flest företag i Värmland.

– Som exempel kan nämnas att Lars Lerin-museet lockar runt 200 000 besökare från hela Sverige att besöka Karlstad varje år. Det är en siffra som jag tror att de flesta museer skulle avundas. Karlstad är dessutom en utmärkt ort att utgå från för den som vill uppleva hela Värmland med bland annat Selma Lagerlöfs Mårbacka och Gustaf Frödings Alsters herrgård.

Framöver hoppas Märet Engström att fler företag ska få upp ögonen för Karlstad som en bra stad att etablera sig i.

– Vi har ett omfattande näringsliv och här finns många välutbildade, yngre människor. Karlstad som stad kan också erbjuda ett brett kulturliv och läget vid Klarälven och Vänern är attraktivt för den som vill bo i en stad som varken är för liten eller för stor. Här är nära till det mesta samtidigt som det finns bra kommunikationer som gör att man snabbt och enkelt tar sig till såväl Stockholm som Göteborg och Oslo och ut i Europa med bil, tåg eller flyg, avslutar Märet Engström.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se