Eskilstunas företag blomstrar med högst tillväxt av alla

Eskilstuna kommun har den bästa tillväxten i Södermanlands län i 2018 års tillväxtindex.

Det går bra för näringslivet i Eskilstuna. Så bra att Eskilstuna är vinnare i Bästa Tillväxt i Södermanlands län 2018.

Det är kreditupplysningsföretaget Syna som står bakom utmärkelsen Bästa Tillväxt, som bygger på en granskning av samtliga svenska aktiebolags bokslut. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som ökar sin omsättning, nyanställer och går med vinst och bygger med andra ord på verkliga fakta.

– Den här utmärkelsen är en definitiv bekräftelse på att det går bra för näringslivet i Eskilstuna. Min bild är att det gäller såväl våra mindre som våra stora företag, vilket är extra roligt med tanke på de svåra år som vi nu ser ut att kunna lägga bakom oss. Vi ser det också på ett stort intresse från företag som vill etablera sig i kommunen, säger Niklas Edmark som är näringslivsdirektör i Eskilstuna.

– Av tradition har Eskilstuna alltid varit en industristad. Den kraftiga konjunkturnedgång som var en följd av finanskrisen 2008 gjorde att många av våra tillverkande industrier fick problem. När orderingången sjönk, minskade också antalet anställda av förklarliga skäl. Att det går så bra nu kan också förklaras med samma sak, att vi har många tillverkningsindustrier, som nu utvidgar och nyanställer i den högkonjunktur som vi haft under flera år.

Största arbetsgivaren med 2 200 anställda är Volvo Construction som tillverkar anläggningsmaskiner. Andra stora privata företag är Assa Abloy, Outokumpu samt Transcom, ett callcenter som kontinuerligt utvidgat och i dag har över 500 anställda.

Förutom den rådande högkonjunkturen pekar Niklas Edmark på Eskilstunas centrala placering i den expansiva Mälardalsregionen, med närhet till Stockholm som man når inom en timme. Närheten till både E20 och Svealandsbanan gör att man snabbt når hela Mälardalen, men också Göteborg, Norrköping och Linköping.

Flera företag som Teknikmagasinet, Sportamore och Kitchen Time, alla tre med en snabbt ökande e-handelsförsäljning, har förlagt sina lager till Eskilstuna, där det även finns en stor kombiterminal för omlastning mellan järnväg och lastbil. Nytt är också att DHL bygger en stor terminal i stadens logistikpark som ligger strax utanför stadskärnan liksom att danska Rockwool valt Eskilstuna som etableringsort för sin svenska verksamhet.

– Men den största satsningen av alla gör Amazon Web Services, den amerikanska datacenterjätten, som nu investerar många miljarder i serverhallar i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås. Det kommer att bli något av ett nav när Amazon Web Services nu går in på den svenska marknaden, framhåller Niklas Edmark.

– Samtidigt får man inte glömma bort kommunens många mindre och medelstora företag som utgör en viktig ryggrad i kommunens näringsliv. Av stadens samtliga företag har 95 procent 50 eller färre personer anställda samtidigt som 8 av 10 nya arbetstillfällen skapas i just dessa företag.

Niklas Edmark är förhoppningsfull inför framtiden och övertygad om att de senaste årens positiva utveckling ska fortsätta. Intresset för Eskilstuna som etableringsort är stort, både när det gäller tillverkande företag och företag inom tjänstesektorn.

– Vi märker tydligt att företag som i dag finns i Stockholm, framför allt industrier, har ett ökat intresse av att flytta sina verksamheter till bland annat Eskilstuna. För många innebär det allt för höga kostnader att ha tillverkning i Stockholm, och det är inte heller alltid som Stockholms stad vill ha dem kvar.

– Även bland företag med många kontorsanställda ser vi ett ökat intresse eftersom kontorshyrorna här är betydligt lägre samtidigt som det går snabbt att pendla till Stockholm, något som kommer att bli ännu enklare när tågtrafiken ytterligare förbättras.

– Så förhoppningsvis ska Eskilstuna ligga i topp även nästa år när det gäller tillväxt, summerar Niklas Edmark.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se