Alvesta bäst på tillväxt i Kronobergs län

Alvesta kommun har den bästa tillväxten i Kronobergs län i 2018 års tillväxtindex.

Alvestas kommunvapen består av tre bin. Bättre än så kan man knappast symbolisera näringslivet i kommunen, där flit och långsiktighet är två honnörsord.  

Det är kreditupplysningsföretaget Syna som står bakom utmärkelsen Bästa Tillväxt, som bygger på en granskning av samtliga svenska aktiebolags bokslut. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som ökar sin omsättning, nyanställer och går med vinst och bygger med andra ord på verkliga fakta.

I Kronobergs län går utmärkelsen 2018 till Alvesta kommun som hamnar i topp för andra gången på tre år. Förra året hamnade man dessutom på andra plats.

– Man brukar prata om Gnosjöanda, men jag vill påstå att man lika gärna kan prata om en Alvestaanda, säger Ola Agermark som är näringslivsansvarig i kommunen. Här finns många duktiga företagare men också en lång tradition av entreprenörskap och av att bygga och driva företag.

– Riktigt vad det beror på är svårt att sätta fingret på. Men ska jag peka på något handlar det mycket om den mentalitet som finns här. Man tror på sin idé, man låter saker ta sin tid, man tar inga överdrivna risker, man tror på sina medarbetare och till det ska det naturligtvis också läggas en stor portion av småländskt envishet. Många av företagen investerar långsiktigt och växer organiskt.

– Vi brukar dessutom ofta komma högt upp i olika undersökningar och det här är ännu en bekräftelse på att näringslivet i kommunen står sig väl, fortsätter Ola Agermark. Sammansättningen av företag med många mindre och medelstora företag gör också att vi som kommun blir mindre sårbara om konjunkturen viker. Vi har inte en enda stor arbetsgivare som vi är beroende av, och som om den skulle lägga ner skulle kunna ge fatala konsekvenser.

Vad är det då som gör Alvesta till en vinnare utöver det som så här långt nämnts? Ola Agermark pekar på tre faktorer.

– En är helt klart vårt strategiska läge, som passar många industriföretag. Södra stambanan passerar förbi och vi ligger bra till längs vägen mellan Kalmar och Halmstad. Dessutom är det nära till E4:an. Sammantaget gör detta att vi blir attraktiva för företag att etablera sig här. På senare tid har vi bland annat sett ett växande intresse bland logistikföretag som vill satsa här.

– En annan framgångsfaktor är Linnéuniversitetet i Växjö. Den kvalificerade forskningen inom träindustri och skogsbruk som bedrivs där är betydelsefull för många av våra företag. Dessutom har man utbildningar som är av intresse. Det gör att företagen kan hitta nya, välutbildade medarbetare även om kompetensbehovet är större än så. Många företag, liksom i övriga landet, har svårt att hitta medarbetare med rätt kvalifikationer för att kunna ta de arbeten som finns. Hade den knuten löst sig, hade näringslivet i vår kommun haft en ännu bättre utveckling, det är jag övertygad om.

Den tredje faktorn som Ola Agermark lyfter fram är den livskvalitet som Alvesta kan erbjuda. Priserna på boende är exempelvis betydligt lägre än i Växjö, vilket gjort att Alvesta nu är på god väg att passera 20 000 invånare.

– I dag är det fler än tidigare som pendlar in till Alvesta kommun. Förklaringen är enkel – det finns både gott om jobb och många intressanta företag som väcker mångas intresse. Förhoppningsvis kan vi få ännu fler att också vilja bosätta sig här.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se