Timrå har bäst tillväxt för sjunde året i Västernorrlands län

Timrå kommun har den bästa tillväxten i Västernorrlands län i 2018 års tillväxtindex.

Det går bra för företagen i Timrå. Till och med så bra att Timrå kommun för sjunde gången på tio år är den kommun i Västernorrlands län som vinner Bästa Tillväxt.

Det är kreditupplysningsföretaget Syna som står bakom utmärkelsen Bästa Tillväxt, som bygger på en granskning av samtliga svenska aktiebolags bokslut. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som ökar sin omsättning, nyanställer och går med vinst och bygger med andra ord på verkliga fakta. Timrå har erhållit utmärkelsen 2008, 2009, 2012, 2013, 2015, 2017 och 2018.

– Jag blir både stolt och glad att vi får utmärkelsen Bästa Tillväxt även 2018. Det bekräftar ytterligare att vårt näringsliv står sig väl i konkurrensen och att vi som kommun kan sträcka på oss lite grann. Men handen på hjärtat; det här är helt och hållet företagens förtjänst, säger Christian Söderberg som är näringslivschef i Timrå.

– Det talas mycket och ofta om Gnosjöandan, men man kunde lika gärna tala om Timråandan. Vi har ett stabilt företagande i kommunen och tillsammans skapar vi ett bra företagsklimat. Här finns också en stark tilltro till samarbete, att hitta gemensamma lösningar som stärker företagens möjligheter att utvecklas och växa. Som kommun vill vi vara en aktiv del i det arbetet.

Timrås näringsliv präglas till stor del av traditionell industri. Skogsjätten SCA gör med sitt projekt Helios på Örstrand en av Sveriges genom tiderna största industrisatsningar här, vilket ger en spinoffeffekt till många andra företag som har SCA som kund, allt från hantverkare till olika servicefunktioner. Även Permobil med export ut i världen har sitt huvudkontor i Timrå. Ett tredje företag AIAB, som tillverkar energisystem till containrar, är en betydande arbetsgivare.

– Man skulle kunna säga att allt började 2001 då ett enhälligt kommunfullmäktige beslutade att näringslivet skulle ha prioritet i allt. Utgångspunkten var, och är fortfarande, att det som är bra för näringslivet är också bra för Timrå och människorna som bor här. Med ett livskraftigt näringsliv skapas arbetstillfällen samtidigt som det lägger grunden för bra kommunal service, förklarar Christian Söderberg.

– Samtidigt som näringslivet går på högvarv i den rådande högkonjunkturen har Timrå kommun beslutat om en ny näringslivsstrategi baserad på företagens önskemål. Tillsammans kommer vi att arbeta med en rad olika frågor som hållbarhet, nyföretagande, digitaliseringsfrågor, kompetensutveckling, markfrågor och en jämnare ålders och könsfördelning. I dag är det till viss del svårt att hitta ledig mark då efterfrågan är stor när fler företag vill etablera sig här. Men det ska vi råda bot på liksom att det finns ambitiösa planer när det gäller att bygga nya bostäder där det också finns en brist, säger Christian Söderberg.

Kommunens arbete för att skapa goda förutsättningar för ett expansivt och livskraftigt näringsliv har betalat sig bra. Arbetslösheten i kommunen, som har drygt 18 000 invånare, ligger nästan 2 procent under snittet i länet och drygt 1 procent under nivån för hela Sverige. Men trots högkonjunktur och låg arbetslöshet har företagen inga större problem att rekrytera medarbetare. En förklaring till att det oftast går att lösa problemen är att Timrå ligger på pendlingsavstånd från både Sundsvall och Härnösand.

– Förutom utmärkelsen Bästa Tillväxt, som jag ser som en definitiv bekräftelse på en positiv trend, har Timrå av Svenskt Näringsliv i år utsetts till den fjärde bästa kommunen i Norrland när det gäller företagsklimat. Ett annat av våra mål är att vara topp tio i Sverige på service till företagen och där ligger vi just nu på en åttonde placering.

– Så visst känner jag mig stolt. Men stoltast ska nog våra duktiga företagare känna sig, sammanfattar Christian Söderberg.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se