Sorsele bäst på tillväxt i Västerbottens län 2018

Sorsele kommun har den bästa tillväxten i Västerbottens län i 2018 års tillväxtindex.

Allt måste inte vara storskaligt. Det bevisas av att Sorsele är den kommun med bäst tillväxt av alla i Västerbottens län 2018.

Det är kreditupplysningsföretaget Syna som står bakom utmärkelsen Bästa Tillväxt, som bygger på en granskning av samtliga svenska aktiebolags bokslut. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som ökar sin omsättning, nyanställer och går med vinst och bygger med andra ord på verkliga fakta.

– Det finns helt klart en tillförsikt och positiv anda inom näringslivet i Sorsele, säger Erika Hjukström som är nytillträdd som näringslivsutvecklare i kommunen.

I Sorsele med drygt 2 500 invånare finns inga stora industrier, men många framgångsrika små företag och många företag med kapacitet att växa. Andelen unga och i synnerhet kvinnliga företagare är jämförelsevis högt. Besöksnäringen är, inte helt oväntat, en av de näringar som utvecklas snabbast och som har god potential att växa ytterligare.

– Många verksamheter utgår från det naturen ger, som Baseco som bland annat tillverkar massiva trägolv och väggpaneler och exporterar ut i Europa. Ett annat framgångsrikt företag är Gluetec som tillverkar momentgivare med höga krav på precision. Bland kunderna finns företag både inom bil- och rymdindustrin. Etableringen av exempelvis biltestindustrin har också bidragit till en ökad framtidstro och har dessutom gett positiva effekter för många företag inom handel och tjänstesektorn, berättar Erika Hjukström.

– Det som präglar mycket i Sorsele är också den speciella anda som finns här. Det finns alltid en hjälpande hand och ett gott råd att få, fortsätter Erika Hjukström.

Under en lång räcka av år har befolkningen i Sorsele minskat. Men trenden verkar nu har brutits och pekar försiktigt uppåt. Flyttlassen går inte längre mot kusten eller söderut. Det finns i stället förhoppningar om att fler ska och vill flytta till Sorsele. Högt på kommunens önskelista står också en önskan om att mer kapital ska hitta till Norrlands inland och att bankerna ska visa en mer positiv inställning till satsningar i glesbygden.

– Här finns både idéer och duktiga företagare, men också jobb att få. Både enklare och mer kvalificerade. Och vill man starta eget eller utveckla sina företag hjälper kommunen till så att det ska gå så smidigt som möjligt med allt från bygglov till information om vilka lagar och regler som gäller för olika branscher plus allt däremellan.

Erika pekar på de korta beslutsvägarna mellan näringsliv, tjänstepersoner och politiker som en framgångsfaktor för kommunen:

– Man möts dagligen på olika platser och i olika sammanhang. Från våra politikers sida har man betonat vikten av näringslivets utveckling och möjligheter, något som också alltid har högsta prioritet i kommunens arbete.

Erika Hjukström påpekar att mycket av den framtida utvecklingen i en liten glesbygdskommun hänger på att företagen mår bra, vill växa och kan anställa.

– Det finns förstås flera olika faktorer som spelar in i den positiva utvecklingen, men den här utmärkelsen handlar framför allt om att våra företagare är duktiga på sina yrken och på att driva och utveckla sina företag. De jobbar med kvalitet och leverans, konsekvent och över tid. Det är jätteroligt att det får synas och vara en inspiration för andra. Var och en bidrar till det gemensamma, och det är när man gör saker tillsammans som det blir bra. Och det gör vi här, avslutar Erika Hjukström.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se