Stark framtidstro hos näringslivet i Orsa kommun

Orsa kommun vinner Bästa Tillväxt 2020 i Dalarnas län. På andra respektive tredje plats kommer Vansbro respektive Mora kommuner.

Orsa kommun är en riktig snabbklättrare. Från att ha legat på betydligt blygsammare placeringar tidigare år har man i år lagt beslag på förstaplatsen i Bästa Tillväxt bland kommunerna i Dalarnas län.

– Vi är en verklig entreprenörsbygd med många mindre företag och ett diversifierat näringsliv. Det här priset är dessutom ett klart och tydligt bevis på att man inte nödvändigtvis måste vara stor för att ha ett livskraftigt och expansivt näringsliv, säger Birgitta Bogren som är samhällschef i Orsa kommun.

– Samtidigt visar det att man även om man inte ligger i närheten av storstadsområdena mycket väl kan hävda sig. Inte minst när det handlar om att kunna erbjuda både attraktiva arbetstillfällen och lika attraktiva livsmiljöer.

– Allt fler vill bo där man kan kombinera ett bra och intressant yrkesliv med en attraktiv fritid. Ibland sammanfaller det till och med. Det ser vi många bevis på här i Orsa.

I Orsa kommun är besöksnäringen den viktigaste näringsgrenen med Grönklittsgruppen i spetsen, som driver allt från alpina skidanläggningar till camping och rovdjurspark.

– Verksamheten sysselsätter många och skapar ringar på vattnet som kommer andra företag till godo och därför också skapar grunden för mycket av den service som finns i kommunen i form av butiker, restauranger och annan viktig samhällsservice, berättar Birgitta Bogren.

Men det är inte bara turismen som är av betydelse.

– Vi har flera spännande företag i kommunen som utvecklar intressanta produkter och som växer i takt med sina framgångar. Det handlar om allt från tillverkning av industrirobotar till produktion av mjölmaskar. Det spås bli ett av de livsmedel som vi kommer att äta mer av i framtiden och som det finns ett stort intresse för. Inte minst som ett sätt för att minska mänsklig klimatpåverkan genom effektivare livsmedelsproduktion.

– För bara några månader sedan gav myndigheterna klartecken att insekter, bland annat mjölmaskar, får användas som livsmedel.

I Orsa finns i dag runt 400 företag, allt från enmansföretag till flera hundra anställda. Men också en växande befolkning. I planerna finns att kommunen inom en nära framtid ska passera 7 000 invånare.

– Vi har ett stort behov av kompetensförsörjning, både inom det privata näringslivet och inom den offentliga sektorn. Vi vet att det finns ett växande intresse bland många att söka sig hit och därför arbetar vi hela tiden med att utveckla den kommunala servicen.

– Vi kan erbjuda bra barnomsorg och skolor, och just nu håller vi på att färdigställa ett helt nytt villaområde vid Orsasjön. Det hoppas vi ska locka många, inte minst barnfamiljer, att vilja flytta hit, säger Birgitta Bogren.

– I dagens uppkopplade samhälle finns det möjlighet att förverkliga sina idéer oavsett var man bor.

Om näringslivet, både i Sverige i stort och i Orsa i det lilla, gick för högvarv under 2019 har mycket av den optimism som fanns tidigare fått sig en tankeställare.

– Även om vi i Orsa i stor utsträckning är beroende av hur besöksnäringen utvecklas framöver ser vi positivt på framtiden, med eller utan Corona. Sommaren och hösten har gjort att många svenskar upptäckt hur fint det är att semestra i Sverige och att det finns mycket att se och göra, inte minst om man söker sig ut i naturen, säger Birgitta Bogren.

– Att fler väljer att stanna i Sverige på sin ledighet, tror jag, är en trend som kommer att öka. Och inför vintersäsongen vet jag att våra företagare har ett bra bokningsläge, där semesterstugor står för merparten av övernattningsmöjligheterna.

– Men det skapar också en bra bas för att fortsätta utveckla besöksnäringen även när snön smält.

Läs mer om Bästa Tillväxt och vilka kriterier som mäts

Resultatlistan – alla kommunernas placeringar i hela landet

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se