Rekordvinnare i årets upplaga av Bästa Tillväxt

Syna delar ut priset Bästa Tillväxt 2017

Nu är det elfte gången som Syna delar ut priset Bästa Tillväxt för att premiera en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. Fyra kommuner vinner priset för femte gången, en notering som ingen tidigare uppnått: Gnosjö, Timrå, Vingåker och Varberg.

– Att vinna Bästa Tillväxt fem gånger på elva år som vi delat ut priset är otroligt bra. Då handlar det inte om tur eller tillfälligheter, utan om att man gör någonting rätt. Så ofta kan en kommun bara vinna om näringslivet visar både bredd och långsiktighet, säger Harald Stjerna, delägare i Syna.

Bästa Tillväxt utser en vinnare i varje län och utgår helt och hållet från företagens bokslut. Syna mäter tre olika variabler hos alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa har förändrats mellan de två senaste boksluten: ökat antal anställda, gått med vinst och en omsättningsökning på över fem procent. Av dessa siffror skapas ett tillväxtindex som gör att företagen i ett län kan jämföras med varandra.

– Detta är företagens förtjänst, inte kommunens. Vi brukar tala om Timråandan, att alla jobbar tillsammans för att skapa ett bra företagsklimat. Våra företag är stabila nog att stå emot lågkonjunkturer också. 2008 var ett tungt år för alla företag men vi klarade oss förhållandevis bra även då, berättar Ewa Lindstrand (S), kommunstyrelsens ordförande i Timrå.

Bland de mer överraskande vinnarna märks Karlsborg i Västra Götalands län och Örkelljunga i Skåne. Inte nog med att båda vinner för första gången, de har också hämtat sig efter mycket låga placeringar i fjolårets undersökning med plats 27 för Karlsborg och 26 för Örkelljunga.

– Det är jätteroligt att få ett kvitto på att Karlsborgs näringsliv mår bra. För två år sedan kände vi att vi började få kontroll över situationen och kunde satsa på framtiden. Det finns nog en eftersläpning för oss mindre kommuner. När det går bra så börjar det sticka iväg för de stora kommunerna och när det går dåligt är det där som svackan syns först, säger Fredrik Tidholm, näringslivschef på Karlsborgs Utveckling AB.

Bästa Tillväxt har delats ut varje år sedan 2007 och innebär att Syna jämför de två senaste boksluten för alla aktiebolag i hela Sverige som lämnat in minst två årsresultat. Priset går till den kommun i varje län som har högst andel företag som uppfyller kraven på tillväxt.

–När vi startade Bästa Tillväxt såg vi att det fanns ett antal priser som antingen handlade om tyckande eller att uppmärksamma exceptionella prestationer med snabb tillväxt. Vi ville få in ett hållbarhetstänk också, efter ett tag är det inte alla som gjort en snabb resa som finns kvar, säger Harald Stjerna.

Nordmaling i Västerbotten vann Bästa Tillväxt för första gången i fjol och tar i år sin andra raka titel. När priset började delas ut befann sig kommunen i stället i botten av länet.

– Priset gav oss en insikt i vilka företag det verkligen går bra för. Vi hade en uppfattning om vilka som var framgångsrika och att det gick bättre för dem, men det var skönt att få ett kvitto på det också, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Nordmaling.

 

Här är vinnarna i alla län:

Blekinge län Olofström
Dalarnas län Vansbro
Gävleborgs län Nordanstig
Hallands län Varberg
Jämtlands län Krokom
Jönköpings län Gnosjö
Kalmar län Kalmar
Kronobergs län Markaryd
Norrbottens län Jokkmokk
Skåne län Örkelljunga
Stockholms län Nykvarn
Södermanlands län Vingåker
Uppsala län Håbo
Värmlands län Kristinehamn
Västerbottens län Nordmaling
Västernorrlands län Timrå
Västmanlands län Arboga
Västra Götalands län Karlsborg
Örebro län Askersund
Östergötlands län Norrköping

 

Läs mer om alla vinnare här: https://upplysningar.syna.se/basta-tillvaxt

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se