Håbo finns mitt i tillväxtmotorn

Håbo vinner Syna priset Bästa Tillväxt 2017

Håbo är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Uppsala län. Det är tredje gången som Håbo vinner Bästa Tillväxt, i fjol var kommunen tvåa.

– De som vinner är våra fantastiska företagare som varje dag skapar nya arbetstillfällen. Som kommun har vi stora utmaningar kvar. Företagarna är inte nöjda med näringslivsklimatet enligt Svenskt Näringsliv och därför har vi dragit igång ett projekt för att sammanföra politiker, tjänstemän och företagare. Det kan gå ännu bättre om företagen känner att de har en god och vänskaplig relation till kommunen, säger Lars-Erik Sandhgren, vd för Håbo Näringslivsbolag.

Håbos näringsliv består av flera tillväxtsektorer som byggnad, konstruktion och tillverkning med 800 aktiebolag varav de allra flesta är småföretag. Kommunen finns mitt i den stora tillväxtmotorn i Mälardalen som enligt EU har den snabbaste utvecklingstakten i hela Europa.

– För bara några veckor sedan tog vi fram egen statistik över hur det går för våra lokala företag för att kunna gjuta mod i dem på en företagarträff. De flesta går till jobbet varje dag utan att veta hur det går för kompisarna så det blir en boost att vinna pris för näringslivets framgångar, säger Lars-Erik Sandhgren.

I takt med att Håbos näringsliv vuxit har det blivit trängre på orten. Både lokaler för företagen och bostäder till de anställda har blivit en bristvara. Kommunen har därför utmaningar framför sig för att underlätta kompetensförsörjningen för de växande företagen.

– Förutsättningarna är fantastiskt bra med en stor marknad och arbetsmarknad. Men ska företagen kunna göra bra affärer måste de anställda ha bostäder och fritidssysslor, annars söker sig ingen dit. Jag önskar att vi hade mer mark för dem att etablera sig på. Ska det gå ännu bättre så måste vi bli duktigare på att förstå varandras roller. Kommunen måste förstå och respektera företagens uppdrag – och tvärt om, säger Lars-Erik Sandhgren.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se