Jokkmokk gör det lätt att starta företag

Jokkmokk vinner Syna priset Bästa Tillväxt 2017

Jokkmokk är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Norrbottens län. Det är andra gången som Jokkmokk vinner efter att ha återfunnits först på plats 11 i länet förra året.

– Jätteroligt att få ett kvitto på att företagen verkligen går bra. Över tid vet vi att vi alltid ligger högt när det gäller antalet startade företag. På en mindre ort kan ett fåtal företag som driver på utvecklingen göra stor skillnad, säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.

Den största arbetsgivaren i Jokkmokk, förutom kommunen, är den statliga energijätten Vattenfall, som har runt 125 anställda. Men det finns inte ett enda dominerande företag som i många andra mindre kommuner även om många är underleverantörer till Vattenfall eller säljer tjänster till bolaget.

– Vi är inte en bruksort i den betydelsen utan har en väldig bredd på vårt näringsliv, det finns mycket mer än Vattenfall och deras leverantörer. Det finns tillverkning, turism, tjänsteföretag och råvaruförädling bland mycket annat. Vår vision är att locka fler nyetableringar och då krävs en hög nivå på service och infrastruktur från vår sida. Alla behöver ha el och vatten för att klara sig, säger Stefan Andersson.

Jokkmokks kommun driver ett näringslivsbolag, Strukturum, tillsammans med Vattenfall, Företagarna och Sparbanken Nord. Bolaget har fokus på företagsutveckling i form av hjälp med att starta företag eller att få ett existerande bolag att ta nästa steg. Kommunen kan därför fokusera på företagens förutsättningar och service.

– Det ska vara enkelt att få tillstånd eller bygglov och vi ska hålla en hög servicenivå för alla som vill starta och driva företag. Vi har en etableringsservice som gör att företagarna ska kunna ringa en enda person för att få hjälp i stället för att bli kringskickade. Alla interna processer håller vi just interna, företagarna ska kunna koncentrera sig på sina jobb i stället på vem som gör vad hos oss, säger Stefan Andersson.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se