Nykvarn tar över företag som flyr Stockholm

Nykvarn vinner Syna priset Bästa Tillväxt 2017

Nykvarn är årets vinnare i Stockholms län. Det är tredje gången som Nykvarn vinner Bästa Tillväxt på bara fyra år.

– Vi är en ung kommun, vi brukar kalla oss ung, vild och vacker. Men nu har vi fyllt 18 så det kanske är dags att mogna lite. Alla som arbetar i Nykvarns kommun är oerhört måna om näringslivsklimatet. Beslutsvägarna är korta och tydliga. Som företagare ska man ha en uppfattning om när man får svar i ett ärende och om man får nej ska man få veta varför, säger David Schubert, näringslivschef i Nykvarn.

Nykvarns kommun föddes 1999 vid en kommundelning med Södertälje. Likt moderkommunen är fordonsindustrin mycket viktig för Nykvarn, med Volkswagens reservdelsverksamhet som största privata. Andra stora arbetsgivare i kommunen är Aditro Logistics, Tikkurila och Ahlfort och Cronholm I takt med att tillväxten ökat och därmed också priserna på lokaler och mark i hela Stockholmsregionen har även logistikföretag börjat flytta till Nykvarn i större utsträckning.

– Efter Sundbyberg har vi störst inflyttning i länet nu. Många etablerar sig här för att vi har bra tillgång på mark. Vi jobbar med nya detaljplaner för mark som kommunen fortfarande äger och kan utveckla till olika ändamål. På sikt hoppas vi kunna locka hit några riktigt stora företag som vill ha huvudkontor i Nykvarn. Potentialen är stor, vi har 28 minuter från Nykvarns station till Stockholm central men är fortfarande en liten kommun som är lätt att ha att göra med, säger David Schubert.

För tio år sedan låg Nykvarn stadigt i botten på listorna som Bästa Tillväxt delas ut ifrån. Sedan dess har inflyttningen till kommunen ökat kraftigt. Ett företag som tillkommit är Aditro Logistics, som erbjuder företag skräddarsydda logistiktjänster.

– När Stockholm växer med över 30 000 personer per år behövs fler bostäder i attraktiva lägen, vilekt gör att många verksamheter behöver omlokaliseras. I denna förändringsprocess inser många företag att Nykvarn har ett fantastiskt läge. När dessutom många av våra företag är kopplade till byggbranschen är det lätt att förstå varför både de och resten av näringslivet går som tåget, säger David Schubert.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se