Nordmaling tar andra raka segern

Nordmaling vinner Syna priset Bästa Tillväxt 2017

Nordmaling är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Västerbottens län. Det är andra året i rad som Nordmaling vinner efter att tidigare ha haft bottenplaceringar i länet.

– Det är företagen som vinner priset och som drar hem pengar och arbetstillfällen till kommunen. Vi kan bara skapa så bra förutsättningar som möjligt för dem att göra sitt jobb. Allt handlar om fokus, efter att alltid ha legat i botten i alla undersökningar gjorde vi ett val att företagandet är bland det viktigaste för kommunen att arbeta med, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Nordmaling.

Nordmaling är en klassisk industriort. Olofsfors AB, tidigare Olofsfors järnbruk, är världsledande på slitstål till väghyvlar och skogsjätten SCA:s såg, Masonite Beams, återfinns också i Nordmaling. Många av de mindre tillverkningsföretagen och tjänsteföretagen är underleverantörer till de stora bolagen.

– Ska vi ha en bra välfärd så måste vi ha företag och ska vi ha företag måste de ha goda förutsättningar. Just nu bygger vi en ny omlastningsterminal för Botniabanan. Den förbereddes en gång för ett tredje spår, med terminalen byggdes aldrig. Nu går kommunen in med pengar tillsammans med Tillväxtverket och Region Västerbotten för att bygga terminalen. Sedan behöver terminalen driftas av något eller några företag, berättar Madelaine Jakobsson.

Det var inte många år sedan Nordmaling återfanns i botten av listorna till Bästa Tillväxt i Västerbotten. Madelaine Jakobsson säger att det ligger mycket medvetna prioriteringar bakom utvecklingen.

– Hade någon sagt till mig innan jag blev vald 2014 att det jag mest skulle göra var att besöka företag så hade jag skakat på huvudet. Men så är det företagen och deras förutsättningar tar stor del av min arbetstid. De träffar massor av människor utifrån och är de bästa ambassadörer som Nordmaling kan få. Om de är nöjda med oss så talar de väl om kommunen.

Nu börjar också företag komma från större städer till Nordmaling, eftersom lokalkostnaderna är mycket lägre.

– Vi har till exempel ett företag som startade i Stockholm och jobbade hemifrån till att börja med. Sedan tittade de på Umeå, men märkte att det var dyrt med lokaler där också. I stället hittade de ett hus här med lokaler i gäststugan så nu bor ägarna också i Nordmaling, berättar Madelaine Jakobsson.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se