Nordanstig vinner Bästa Tillväxt – för andra gången

Nordanstig vinner Syna priset Bästa Tillväxt 2017

Nordanstig är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Gävleborgs län. Det är andra gången som Nordanstig vinner Bästa Tillväxt efter att ha varit tvåa i fjol.

– Vi har en väldigt låg arbetslöshet för att vara en Norrlandskommun och ligger även under riksgenomsnittet. Detta understryker att arbetsmarknaden är väldigt bra här. Många pendlar till Sundsvall och Hudiksvall vilket hjälper oss att hålla sysselsättningen uppe, men det kräver också väldigt mycket av våra kommunikationer, säger Tord Wannberg, näringslivschef i Nordanstig.

Nordanstigs näringsliv består av runt 600 mindre företag, bara tre har runt 100 anställda. De senaste åren har stora delar av den kommunala omsorgen privatiserats, vilket skapat en mängd nya företag i just den sektorn. Fortfarande är dock pendlingen stor, av 9 500 invånare åker 1000 varje dag söderut och 500 norrut.

– Vi har tagit det som en utmaning att vi måste bli bättre på fritidssysslor att erbjuda våra invånare. Våra företag gör sitt jobb så vi måste göra vårt som kommun. De har en stor bredd som gör att vi inte blir så känsliga för lågkonjunkturer. Som en liten kommun kommer vi också väldigt nära företagarna, vill de träffa ett av våra två kommunalråd så är det bara att komma och knacka på dörren, säger Tord Wannberg.

De tre stora företagen i Nordanstig är Plyfa Plywood, som gör granfanér till parkettindustrin, SMP Parts, som gör utrustning till grävmaskiner, och nykomlingen ML Omsorgsspecialisten. Målet för Nordanstigs näringslivskontor är att få fler att växa och att klättra på Svenskt Näringslivs ranking av företagarklimatet.

­– Vi har ett organisatoriskt dåligt samvete för att vi inte träffar företagen tillräckligt mycket, men vi har ett näringslivsråd med representanter för politiken, tjänstemannasidan och företagen. Vägen mellan politiken och individen är väldigt kort här, säger Tord Wannberg.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se