Klippan har vänt en negativ trend till framgång

Klippans kommun vinner Bästa Tillväxt 2020 i Skåne. På andra respektive tredje plats kommer Bromölla och Bjuvs kommuner.

För ungefär 30 år sedan genomgick Klippan ett riktigt stålbad. Krigsflygskolan i Ljungbyhed med många arbetstillfällen lades ned och klassiska Klippans pappersbruk gick i konkurs.

– Då rådde ärligt talat krisstämning, säger Anders Lindberg som är näringslivschef i Klippan. Men det var då det. I dag är stämningen helt annorlunda. 

– På ett sätt var krisen på 1990-talet välgörande, om man kan säga så. Det tvingade alla att tänka till för kunna intressera nya företag att etablera sig och samtidigt skapa förutsättningar för befintliga företag att kunna expandera.

– Vi fick också mer av entreprenöriellt tänkande. Det handlade om att se möjligheter i stället för att känna bitterhet över det som inte längre fanns.

I dag syns resultatet av mångas arbete. Näringslivet i kommunen blomstrar och det finns en stark optimism och framtidstro.

– Nya företag väljer att etablera sig i kommunen och många befintliga har haft en positiv utveckling och kunnat växa och nyanställa, berättar Anders Lindberg. Det är också extra roligt att alla delar av kommunen fått ta del av den positiva förändringen.

I Ljungbyhed har nya företag och verksamheter växt fram runt det gamla flygfältet. Bland annat har två nya utbildningar startats – dels en flygledarutbildning, dels en utbildning för avancerad drönarflygning. Dessutom har flera företag inom racing valt Ljungbyhed som bas. Ett av dessa är STCC, ett annat är Radical Sportscars Sweden och ett tredje V8 Thunder Cars.

I Östra Ljungby, en annan tätort i kommunen, med närhet till både E4 och E6 har flera logistikföretag och åkerier etablerat sig. Dessutom har Continental Bakery, tidigare Gillebagaren, förlagt sitt huvudlager där.

– I själva Klippan har Klippans pappersbruk med nya ägare fått fart på verksamheten, och för bara ett år sedan investerades 150 miljoner i en ny papperslinje. Vi ser också ett ökat intresse från både mindre och lite större företag som vill etablera sig, och därför har vi ställt iordning ett helt nytt industriområde, fortsätter Anders Lindberg.

Inför framtiden är Anders Lindberg fortsatt optimistisk och dessutom övertygad om att Klippan även i fortsättningen kommer att kunna visa upp en positiv utvecklingskurva.

– Visserligen befinner vi oss mitt uppe i en pandemi och en del företag har det säkert kämpigt eller väntar med att sjösätta investeringar. Men pandemin kommer inte att vara för evigt och vi vet att det finns ett stort intresse att etablera sig i vår kommun.

– Ett tydligt tecken på detta är att våra etableringsträffar är välbesökta. På dessa får intresserade träffa nyckelpersoner i kommunen för att knyta kontakter samtidigt som de kan framföra önskemål och vi kan berätta om vad vi från kommunens sida kan erbjuda.

– Det har visat sig vara en framgångsrik modell som gett mycket goda resultat.

Värt att också notera är att det med årets topplacering är sjätte gången i rad som Klippans kommun ligger topp tre i Skåne i Bästa Tillväxt.

Läs mer om Bästa Tillväxt och vilka kriterier som mäts

Resultatlistan – alla kommunernas placeringar i hela landet

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se