Karlsborg klättrar från botten till toppen

Karlsborg vinner Syna priset Bästa Tillväxt 2017

Karlsborg är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Västra Götalands län. Det är första gången som Karlsborg vinner efter att ha återfunnits först på plats 27 i länet förra året.

– Det är jätteroligt att få ett kvitto på att Karlsborgs näringsliv mår bra. För två år sedan kände vi att vi började få kontroll över situationen och kunde satsa på framtiden. Det finns nog en eftersläpning för oss mindre kommuner. När det går bra så börjar det sticka iväg för de stora kommunerna och när det går dåligt är det där som svackan syns först, säger Fredrik Tidholm, näringslivschef på Karlsborgs Utveckling AB.

Karlsborg är framför allt en småföretagarkommun där Försvarsmakten är den största arbetsgivaren tillsammans med kommunen. Fästningen, som gjorde staden till Sveriges reservhuvudstad, och regementet K3 med Livregementets husarer och fallskärmsjägarskolan är tillsammans med Göta kanal de mest kända platserna i kommunen. Karlsborg har inte någon näringslivschef på kommunen utan tjänsten finns i stället på Karlsborgs Utveckling AB, ett bolag som ägs av det lokala näringslivet och som kommunen hyr tjänsten av.

– Jag jobbar för näringslivet men kommunen köper min tjänst som näringslivschef. På det viset träffar jag näringslivet varje dag och har med mig deras krav när jag kommer upp till kommunledningen. När jag började på tjänsten för tre år sedan hade jag som krav att själv sitta i kommunledningen för att vara företagarnas röst där. Någon politik behöver jag därför inte bry mig om alls, säger Fredrik Tidholm.

De största privata arbetsgivarna i Karlsborg är Brodit, som är specialister på monteringsplattformar, och ammunitionstillverkaren Nammo. Båda har drygt 140 anställda. Därefter finns det ett stort glapp i näringslivet till de mindre företagen med 25 anställda eller mindre.

– Det finns fortfarande mycket för oss att jobba på, allting är inte bra i vårt företagsklimat. Vi ser också att vi klättrar och dyker i Svenskt Näringslivs ranking om företagarnas attityder till kommunen. Men att få ett kvitto att våra företag verkligen står för en så bra tillväxt tillväxt ger energi att jobba ännu hårdare, säger Fredrik Tidholm.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se