Kalmar växer med sitt breda näringsliv

Kalmar vinner Syna priset Bästa Tillväxt 2017

Kalmar är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Kalmar län. Priset delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007 och premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. Det är andra året som Kalmar vinner, men varje år har kommunen haft topplaceringar på listan.

– Kalmar är i kraftig expansion och återigen får vi med detta pris en bekräftelse på hur duktiga våra företagare är. Hårt arbete lönar sig och i detta fall i form av nyanställningar och goda resultat för företagen, säger Thomas Davidsson, näringslivschef i Kalmar.

Att en så stor kommun och centralort som Kalmar vinner Bästa Tillväxt är ovanligt, eftersom större orter ofta måste dra ett tungt lass för hela området. Kalmar saknar något riktigt dominant företag som drar med sig resten av näringslivet. Däremot finns Linnéuniversitet, som 2010 bildades genom att Högskolan i Kalmar slogs samman med Växjö universitet. I dag pågår en stor expansion för universitetet i centrala Kalmar.

– Som kommun ska vi inte agera utifrån vad vi tror är bäst för vårt näringsliv utan vi måste samverka, samverka, samverka. Universitetet är en väldigt viktig faktor för vår framtida kompetensförsörjning, säger Thomas Davidsson.

De största företagen i Kalmar är köttproducenten KLS Ugglarps, Electra Sweden, som säljer tjänster och logistik till handeln och bilhandlarkedjan Liljas Personbilar. Inget av dem är stort nog att dominera näringslivet i en stad med 67 000 invånare och har föga mer gemensamt än att de finns i just Kalmar.

– Det är viktigt att vi inte bara står på ett ben utan har en bredd med handel, tjänsteföretag och tillverkning. Tillsammans är ett ledord för oss och priset är ett resultat av ett gemensamt arbete och motiverar oss starkt att fortsätta att tillsammans göra ett Kalmar för alla ännu bättre, säger Thomas Davidsson.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se