Gnosjöandan tar hem sin femte förstaplats

Gnosjö vinner Syna priset Bästa Tillväxt 2017

Gnosjö är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Jönköpings län. Det är femte gången som Gnosjö vinner, något som ingen annan kommun slagit.

– Vi tar ingenting för givet, vi tävlar ändå med andra som det också kan gå bra för. Våra företagare är fantastiska, de vet att det förr eller senare kommer en lågkonjunktur och ser till att spara inför den. Gnosjöandan handlar om samarbete, klarar man själv inte av att ta emot en order så skickar man vidare den till någon annan som kan göra det, säger Ingalill Ebbesson, näringslivsutvecklare i Gnosjö kommun.

Gnosjös näringsliv är liksom Gnosjöandan känt i hela Sverige. Det består av många små företag, särskilt inom tillverkningsindustrin och i många fall fortfarande familjeägda. Med 250 tillverkande företag på 9 500 invånare är Gnosjö en av de industritätaste kommunerna i landet. Några företag som Garo och Thule har vuxit sig stora, men någon uppköpsvåg har inte synts till.

– Här känner företagen varandra och samarbetar. Dyker något problem upp så löser man det tillsammans, eller ser det inte ens som problem utan kallar det för en klurighet. De företag som blivit större har sina underleverantörer inom fem mils omkrets, det ger en trygghet och nätverket är helt avgörande i Gnosjö, säger Ingalill Ebbesson.

Målet för Ingalill Ebbesson och kommunalrådet Kristine Hästmark (M) är att varje vecka vara ute på företagen och prata med dem om förutsättningarna och hur samarbetet med kommunen kan fungera bättre.

– Allting handlar om att bygga relationer och tala om för företagen hur viktiga de är för kommunen. Det kan handla om bygglov, kompetensförsörjning eller vad som helst, de styr vad vi ska prata om och när vi ska ses. Att ringa till oss när något dyker upp måste vara naturligt för dem, säger Ingalill Ebbesson.

Gnosjöandan för med sig vissa egenheter som ibland kan vara svåra att förstå sig på för utomstående. Som de ekonomistudenter som hörde av sig och undrade hur Gnosjöföretagens avtal med varandra ser ut.

– Det finns inga skriftliga avtal. Här är det handslag och att lita på varandra som gäller, säger Ingalill Ebbesson.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se