Så växer högen med olösta brott mot företag

När polisen fokuserar på att utreda mord och andra grova brott prioriteras stölderna och inbrotten ner. Trots att flera tusen nya poliser har anställts har situationen inte blivit bättre, visar en ny rapport från Brå. Sammantaget beräknas företagen förlora 98 miljarder årligen på grund av kriminalitet.

Trots att kriminaliteten enligt en undersökning från 2023 kostar företagen 98 miljarder kronor om året, har det gång på gång visat sig vara svårt för polisen att utreda de så kallade mängdbrotten, där flera av de brott som drabbar företag räknas in.

Nu visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, på ytterligare en dimension av problemet. Nämligen att resurser som skulle ha gått till att utreda mängdbrott i stället läggs på att utreda mord, skjutningar, sprängningar och annan grov brottslighet.

Rapporten visar att andelen uppklarade brott inte har ökat trots kraftig personaltillväxt. Detta på grund av kompetensbrist, ineffektiv personalomfördelning, brist på erfarenhet bland nyrekryterade och så vidare.

Problemen har varit kända under en längre tid att prioriteringen av grova brott, som förvisso är förståelig, gör att mängdbrotten prioriteras ner.

Brå konstaterar att det har blivit vanligare att grova brott inte utreds av specialiserade grupper utan av lokalpolisområdena. Det riskerar bland annat att drabba lokalpolisområdenas utredning av mängdbrotten eftersom deras utredare ägnar sig åt annan typ av brottslighet.

Brås analyser visar också att lokalpolisområden med hög andel grova brott generellt sett har lägre uppklaring av mängdbrotten.

För att hantera de allra grövsta brotten har lösningen ofta varit att låna in personal från andra delar av myndigheten som vanligtvis inte hanterar grova brott, men de här tillfälliga förflyttningarna är inte en effektiv användning av personalresurserna utan skapar snarare ett ”hål” som flyttas runt i organisationen.

Om inte brotten minskar och andelen uppklarade brott ökar – grova brott som mängdbrott – riskerar otryggheten öka, förtroendet för rättsväsendet att sjunka och samhällskontraktet att urholkas. Det är klart oroande.

Brottsligheten har kommit att bli ett av de största hoten mot företagandet i Sverige. Svenska företag är överens om att minskad brottslighet och ökad trygghet är en av de mest prioriterade frågorna för att förbättra det lokala företagsklimatet, framgår det vidare av BRÅ-rapporten.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se