2024 blev ett dystert år när det gäller konkurser i Sverige. På riksnivå ökade konkurserna med 24 procent jämfört med 2023. Sammanlagt gick 10 080 företag i konkurs. Även i december ökade konkurserna med 9 procent.
Det finns flera förklaringar till det kraftigt ökade antalet konkurser, understryker Karl Stjerna som är VD för kreditupplysningsföretaget Syna i Malmö.
– Den enskilt viktigaste, som fått många företag på fall, är att det under hösten blev dags för alla de företag som beviljats anstånd med betalning av moms och sociala avgifter under pandemiåren att nu börja betala in dessa till staten. Många av dessa företag skulle gått i konkurs långt tidigare eftersom de redan hade haft betydande ekonomiska problem, säger han.
Andra orsaker som Karl Stjerna lyfter fram är att många företag brottats med höga räntekostnader parallellt med en besvärande och seglivad lågkonjunktur.
– Visserligen har räntorna gått ner under året, men för många företag har det inte varit tillräckligt. Det tuffa konjunkturläget i flera länder, bland annat Tyskland, har också haft en negativ påverkan. Ytterligare en förklaring är att den inhemska köpkraften urholkats som en följd av de senaste årens höga inflation, som inte kompenserats av höjda löner i samma utsträckning.
– Vad som händer under 2025 är svårt att uttala sig om, säger Karl Stjerna. Mycket beror på vad som händer runt omkring oss. En orolig värld med många konflikter, fortsatt dystra konjunkturprognoser och ett allt mer protektionistiskt USA, där Donald Trump hotat med att inför kraftiga importtullarna, är helt klart orosmoln.
De branscher som under året haft det särskilt tufft är byggbranschen, men också transportnäringen och handeln med betoning på sällanköpsvaror. Även återförsäljare av bilar har fått vidkännas snålblåsten. Det samma gäller restaurangbranschen som av tradition alltid brukar ha många konkurser. Många konsulter har också fått se uppdragen minska.
Det kan också så här vid årsskiftet vara intressant att titta lite närmare på hur konkurserna fallit ut i olika delar av landet, och då kan man konstatera att konkurserna i de tre storstadsregionerna ökat påtagligt under året. I Stockholms län med hela 36 procent, i Västra Götaland med 19 procent och i Skåne län med lite mer modesta 16 procent.
Den största ökningen procentuellt av antalet konkurser skedde i Jämtlands län, plus 54 procent, Jönköpings län och Stockholms län, plus 36 procent, Södermanlands län, plus 33 procent, och Västmanlands län, plus 31 procent. I två län, Örebro och Halland, minskade konkurserna med 4 respektive 3 procent.
– Trots att 2024 sammantaget blev ett mycket dystert år beträffande antalet konkurser i landet vill jag ändå tro att vi har nått toppen och att utvecklingen framöver kommer att se mer gynnsam ut, avslutar Karl Stjerna.
– Vi vet också genom Synas utmärkelse Bästa Tillväxt, där vi mäter tillväxten kommun för kommun, att det finns många delar av svenskt näringsliv som går bra samtidigt som det finns en betydande framtidstro i och med att många nya företag startas.
Se alla konkurser i landet och på din ort:
https://kreditrapporten.se/konkurser-december-2024
Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.
Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se