Degerfors kommun

Grattis Degerfors kommun till förstaplatsen i Bästa Tillväxt 2023 i Örebro län!

Degerfors kommun vinner utmärkelsen Bästa Tillväxt 2023 i Örebro län. På andra respektive tredje plats kommer Lekeberg respektive Lindesbergs kommuner.

För många är nog Degerfors synonymt med Bruket och Degen. Ja, visst är Degerfors en bruksort med ett klassiskt fotbollslag. Men i dag är det så mycket mer än en traditionell bruksort.

Fortfarande är Outokumpu, järnverket som tillverkar rostfritt stål, kommunens största arbetsgivare med i runda tal 400 anställda. Men vid sidan av detta finns ett annat livskraftigt och mångfacetterat näringsliv som tillverkar allt från delar till u-båtar, kärnkraft, solskydd, segelbåtar och avancerade mätinstrument till digitala system för industri och fordon. Flera företag har hela världen som sin marknad.

Men även i de mindre orterna i kommunen, Svartå och Åtorp, blomstrar företagandet med produktion av digitala mässmontrar, butiksinredningar, utrustning till segelbåtar och regionens största logistik lager för frysta livsmedel.

– Som jag ser det har vi en fin balans mellan både stora och mindre företag. Dessutom ligger många i framkant när det gäller teknisk utveckling och tillverkning inom sina områden. Innovationskraften är av tradition betydande liksom entreprenörsandan, konstaterar Einar Jörgensen som är tillväxtstrateg i kommunen.

Så mycket av dåliga tider, som det rapporteras dagligdags om är något man än så länge inte märkt så mycket av i Degerfors utan bolagen har klarat sig relativt bra.

– Tvärtom har flera företag nyanställt och i något fall har man till och med flyttat hem sin produktion från Kina. Vi ser också att flera företag utvecklas väl och växer omsättningsmässigt, vilket Bästa Tillväxt är ett bra bevis på, fortsätter Einar Jörgensen.

Men som alltid finns det också det som skaver. Naturligtvis att Degerfors IF åkte ur Allsvenskan. Fotbollslaget har alltid varit en samlingspunkt, men också viktigt för att sätta kommunen och kommunens näringsliv på kartan.

– Andra bekymmer näringslivet brottas med är bristen på kompetens. Det gör andra kommuner också, men för en liten kommun är det kanske mer kännbart. Jag vet att många av våra företag söker med ljus och lykta efter medarbetare med rätt kompetens. Främst handlar det om ingenjörer, men också om duktiga yrkesarbetare.

Einar Jörgensen lyfter också fram företagens samarbete som en viktig orsak till industrins positiva utveckling i kommunen.

– Man hjälper varandra på många olika sätt. Dels med att lägga delproduktion hos grannen på samma gata, dels genom att fungera som bollplank till varandra.

– Från kommunens sida jobbar vi också med att visa att Degerfors är en attraktiv plats att bo och verka på, en plats som kan ge stressade storstadsfamiljer ökad livskvalitet, och där det är lättare att få vardagspusslet att gå ihop. Här finns inga bilköer, inga p-avgifter och det är nära till det mesta när det gäller kommunal service som barnomsorg, skola och hälsovård. Att prisnivån på exempelvis villor inte ligger i närheten av vad man får betala i större städer gör ju inte en redan bra sak sämre.

– Dessutom tar det under två timmar med tåg till Stockholm vilket underlättar för människor som då kan jobba hemifrån och enkelt ta sig till kontoret i Stockholm när det är nödvändigt. Detta i kombination med ett bra utbyggt bredband är faktorer som gör kommunen konkurrenskraftig.

Grattis till företagen som uppfyllt alla tre kriterier:

  • Nyanställt
  • Ökat sin omsättning
  • Gått med vinst
Aknasa AB 559237-1875
Degeref Aktiebolag 556481-8937
Degerfors Förzinkningsaktiebolag DEFAB 556156-0250
DSS International AB 559024-2342
Esra Yildirim AB 559205-0859
Innovation Lift Scandinavia AB 556939-5915
Jimmy Erlandssons Entreprenad AB 559272-8165
Letälven Fritid & Fastighet AB 556728-8070
Micke Stridh Maskin Aktiebolag 556217-2642
REAL anno 1991 AB 556274-7997
Segerdahls Elektriska AB 559305-8810
Seldén Rigging AB 556214-3304
Vindahl & co AB 559084-6159
Åtorps Skog AB 559046-3005

Bästa tillväxt

Varje år delar Syna ut priset Bästa Tillväxt till den kommun i varje län där företagen växer bäst. Syna granskar boksluten från alla svenska aktiebolag, och utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

Om Syna

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se