Vinnarna i Bästa Tillväxt 2020 – Kommunerna där näringslivet växer bäst

Bästa Tillväxt har med åren – utmärkelsen har funnits sedan 2007 – kommit att bli något eftertraktat. Utmärkelsen, som delas ut till en kommun i varje län, är ett synbart bevis på att näringslivsklimatet håller hög klass och att företagandet utvecklas väl.

– I Bästa Tillväxt mäter vi tre olika kriterier hos alla svenska aktiebolag och hur dessa förändras mellan de två senaste boksluten. Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

Utifrån detta material skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra. Det innebär att Bästa Tillväxt bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar om näringslivsklimatet som ofta bygger på personliga åsikter.

– 2019 var generellt sett ett bra år. Svenskt näringsliv gick på högvarv trots att det talades om en annalkande lågkonjunktur, fortsätter Harald Stjerna. Den fortsatta utvecklingen under 2020 väckte dock oro, framför allt inom vissa branscher.

– Av de kommunala näringslivschefer vi talat med får vi dock positiva signaler. Många företag fortsätter att utvecklas bra och ser möjligheter till fortsatt tillväxt. Det är givetvis uppmuntrade och något som lovar gott inför framtiden.

Läs mer om Bästa Tillväxt och vilka kriterier som mäts

Resultatlistan – alla kommunernas placeringar i hela landet

Läs mer om de vinnande kommunerna:

Blekinge län
Karlshamns kommun

Dalarnas län
Orsa kommun

Gävleborgs län
Bollnäs kommun

Hallands län
Laholms kommun

Jämtlands län
Bräcke kommun

Jönköpings län
Gnosjö kommun

Kalmar län
Högsby kommun

Kronobergs län
Alvesta kommun

Norrbottens län
Arjeplogs kommun

Skåne län
Klippans kommun

Stockholms län
Botkyrka kommun

Södermanlands län
Oxelösunds kommun

Uppsala län
Knivsta kommun

Värmlands län
Grums kommun

Västerbottens län
Nordmalings kommun

Västernorrlands län
Ånge kommun

Västmanlands län
Kungsörs kommun

Västra Götalands län
Grästorps kommun

Örebro län
Degerfors kommun

Östergötlands län
Boxholms kommun

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se