Växande oro för ny konkursvåg

Under hösten har antalet konkurser i Sverige minskat. Det visar statistik från kreditupplysningsföretag Syna. Samtidigt finns det en ökande oro för att en ny konkursvåg kan vara på väg.

Efter ett tufft första halvår med rekordmånga konkurser har antalet konkurser vänt nedåt under hösten. I november minskade de med 4 procent på riksnivå jämför med samma månad för ett år sedan.

Se statistik för hela landet, din ort och kommun på Kreditrapporten.se

– Men det är en utveckling med stor osäkerhet, säger Harald Stjerna, partner på Syna. Speciellt som det kommer allt fler rapporter från allt fler branscher som tyder på att en ny konkursvåg kan vara på väg. Främst verkar det vara mindre företag som har det problematiskt.

– Efter flera månader med dålig lönsamhet har många företag likviditetsproblem. Kassaflödet räcker helt enkelt inte till för att klara de löpande utgifterna, samtidigt som man tömt sina reserver. Och har det gått tillräckligt långt kan konkurs vara den enda utväg som återstår.

Särskilt bekymmersamt, menar Harald Stjerna, är det för företag verksamma inom servicebranschen. Det gäller allt från restauranger och hotell till transportföretag, när allt färre exempelvis åker taxi.

En annan bransch som i princip tappat hela sin omsättning är reseindustrin. Under senare tid har också byggbranschen drabbats av ett ökat antal konkurser.

– Hittills tyder dock det mesta på att de svenska industriföretagen klarat sig förhållandevis bra. De stödåtgärder som lanserats under året, exempelvis permitteringsstöd, har haft en gynnsam effekt och gjort det möjligt för många att anpassa sin verksamhet efter rådande förhållanden, fortsätter Harald Stjerna.

– Däremot är det värt att notera att många konsulter fått se sina uppdrag delvis försvinna eller helt och hållet upphöra, vilket också återspeglas bland konkurserna.

På riksnivå minskad alltså antalet konkurser under såväl september och oktober som i november, även om minskningen var procentuellt mindre i november.

– Utvecklingen i de tre storstadsregionerna, Stockholms län, Västra Götalands län och Skåne län, är likartad. Även här minskade konkurserna, ner med 10 och 5 respektive 13 procent, i november.

– Hur utvecklingen blir framöver är dock helt och hållet beroende på hur Coronaepidemin fortsätter att utvecklas. Men det finns utan tvivel många orosmoln på himlen, avslutar Harald Stjerna.

– Men det är en utveckling med stor osäkerhet, säger Harald Stjerna, partner på Syna. Speciellt som det kommer allt fler rapporter från allt fler branscher som tyder på att en ny konkursvåg kan vara på väg. Främst är det mindre företag som har det problematiskt.

– Efter flera månader med dålig lönsamhet, och i vissa fall intäktsbortfall på 50 procent eller mer, har många företag likviditetsproblem. Kassaflödet räcker helt enkelt inte till för att klara de löpande utgifterna, samtidigt som man tömt sina reserver. Och har det gått tillräckligt långt är konkurs den enda utväg som återstår.

Särskilt bekymmersamt, menar Harald Stjerna, är det för företag verksamma inom servicebranschen. Det gäller allt från restauranger och hotell till transportföretag, när allt färre exempelvis åker taxi. En annan bransch som i princip tappat hela sin omsättning är reseindustrin. Under senare tid har också byggbranschen drabbats av ett ökat antal konkurser, främst bland mindre bolag.

Även inom handeln råder liten framtidstro. Främst gäller det sällanköpsvaror. För många butiker är hoppet om en bra julhandel det enda som återstår.

– Samtidigt finns det vinnare. E-handelsföretagen förväntas öka sin omsättning när allt fler väljer att handla på nätet i stället för att trängas i butiker. Det är en utveckling som också påskyndar den digitala omställningen och ytterligare tränger den traditionella butikshandeln.

– Även dagligvaruhandeln, livsmedelsbutikerna, har så här långt klarat sig bra, framhåller Harald Stjerna.

Hittills tyder det mesta på att de svenska industriföretagen klarat sig förhållandevis bra. De företag som gått i konkurs hade många gånger problem redan före Coronaepidemin.

– De stödåtgärder som lanserats under året, exempelvis permitteringsstöd, har också haft en gynnsam effekt och gjort det möjligt för många att anpassa sin verksamhet efter rådande förhållanden, fortsätter Harald Stjerna.

– Däremot är det värt att notera att många konsulter fått se sin uppdrag delvis försvinna eller helt och hållet upphöra, vilket också återspeglas bland konkurserna.

– Utvecklingen i de tre storstadsregionerna, Stockholms län, Västra Götalands län och Skåne län, är likartad som för Sverige som helhet. Även här minskade konkurserna, ner med 9 procent i Stockholms län och 5 procent i Västra Götaland. I Skåne län var minskningen hela 20 procent i november.

– Hur utvecklingen blir framöver är dock helt och hållet beroende på hur Coronaepidemin fortsätter att utvecklas. Men det finns utan tvivel många orosmoln på himlen, avslutar Harald Stjerna.

Se statistik för hela landet, din ort och kommun på Kreditrapporten.se

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se