Vårgårda är en av Sveriges mest industritäta kommuner

Vårgårda vinner Bästa Tillväxt 2019

Vårgårda kommun vinner Bästa Tillväxt 2019 i Västra Götalands län. På andra och tredje plats kommer Tranemo respektive Skövde.

Den som reser med tåg mellan Stockholm och Göteborg passerar nog Vårgårda med ett svisch utan att tänka så mycket på saken.

Men då ska man veta att just Vårgårda är en av Sveriges mest industriintensiva kommuner där en rad stora företag historiskt sett växt fram och flera uppfinningar sett dagens ljus. Kommunen tillsammans med Tranemo brukar dessutom varje år tävla om vem som ska knipa första platsen i Bästa Tillväxt i Västra Götalands län.

Och i år är det alltså Vårgårda som gått segrande ur striden.

– Fantastiskt kul, säger Johanna Heleander som är näringslivssamordnare i kommunen. Vi har många fina företag och duktiga företagsledare.

 

Vårgårda har en tradition av företagande som går långt tillbaka i tiden. Många är också de innovationer som kommer från det lilla samhället mitt på västgötaslätten.

– I dag är cirka 35 procent av alla arbetstillfällen i kommunen på ett eller annat sätt kopplade till industrin, fortsätter Johanna Heleander. Det gör att vi ligger på topp-1-0listan i Sverige. Dessutom har vi ett väl sammansatt näringsliv. Ingen bransch är dominerande även om många företag är underleverantörer till fordonsindustrin.

– Vi är därför inte heller så känsliga för konjunkturförändringar.

 

Största privata arbetsgivare i kommunen är Veoneer med drygt 700 medarbetare. Företaget utvecklar och tillverkar kameror till olika fordon. Dessutom ligger man i framkant med teknik för självkörande bilar.

På andra plats kommer Autoliv som också är en underleverantör till fordonsindustrin. Företaget med omkring 600 anställda är mest känt för sina säkerhetsbälten och krockkuddar. Precis som Veoneer har man också sin forsknings- och utvecklingsavdelning i samhället.

Andra välkända företag i Vårgårda är Villeroy & Boch Gustavsberg (tidigare Vårgårda) som tillverkar vattenkranar, Doggy med hund- och kattmat samt inte mindre än tre tillverkare av småhus.

 

Som näringslivsutvecklare i Vårgårda har Johanna Heleander givetvis ett nära samarbete med det lokala näringslivet. Men formerna lite annorlunda.

– Vi har inget näringslivskontor som är direkt kopplat till kommunen. I stället arbetar vi genom en ideell förening där representanter från alla de stora företagen sitter med i styrelsen tillsammans med vår kommunledning och representanter för de mindre företagen och handeln, berättar hon.

– Det skapar engagemang både när det gäller generella frågor som rör näringslivet och mer specifika insatser för att stimulera näringslivets utveckling.

– Från kommunens sida arbetar man också för ökad tillgänglighet och bättre service med exempelvis snabbare beslutsprocesser. Genom att ta ett helhetsgrepp där olika berörda avdelningar finns med i processen redan från början kan mycket arbete och tid sparas.

 

Med de senaste årens högkonjunktur har merparten av företagen i Vårgårda haft en positiv utveckling, något som Johanna Heleander givetvis hoppas ska fortsätta.

– Jag är full av tillförsikt inför framtiden. Dock har vi ett bekymmer som vi delar med de flesta andra kommuner och det är att det finns en kompetensbrist. Många företag har svårt att hitta medarbetare till de jobb som finns lediga, vilket naturligtvis är olyckligt.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se