Var vaksam om du ska sälja eller avveckla ditt företag

Funderar du på att sälja ditt bolag?

Står du inför det viktiga beslutet att sälja eller avveckla ditt företag? Då bör du vara extra vaksam på vilket företag du gör affärer med. Det kan vara lätt att bli bedragen.

– Det finns företag på marknaden som erbjuder sig att köpa företag eller att hjälpa till att avveckla det. Bakom en till synes respektabel fasad kan ett företag med brottsligt uppsåt dölja sig och det är lätt att bli bedragen, säger Helene Thorgren, jurist och avdelningschef på Bolagsverket.

 

Här är några exempel på varningssignaler:

  • Det känns lite för enkelt, snabbt eller billigt att sälja eller avveckla sitt företag.
  • Företaget påstår till exempel att ”stora skulder är inget problem”.
  • Företaget finns enbart på webben eller har bara en postbox – men inget fysiskt kontor.
  • Företaget uppmanar dig att ta ut dina pengar från ditt företagskonto i banken för att därefter ta över ditt konto.

 

Vad som kan hända är att du riskerar att stå kvar i styrelsen och att du därmed är ansvarig för händelser och transaktioner i bolaget, samt skatter och avgifter, i det företag som du tror att du har sålt eller avvecklat. Dessutom kan det vara väldigt svårt att bevisa att du är oskyldig.

Ytterligare en stark varningssignal är om de erbjuder en del av betalningen svart. Det kan vara lockande, men brukar gå åt pipsvängen. Företagaren har då dessutom försatt sig i en besvärlig situation och drar sig ofta för att anmäla det inträffade eftersom de själva försökt lura systemet, varnar Ekobrottsmyndigheten.

Det bästa sättet att skydda sig mot bedragare är att ta uppgifter om vem man gör affärer med, att begära in referenser så att du kan kontrollera hur tidigare avvecklingar skötts och sedan göra en ordentlig bedömning av företaget.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se