Unga kvinnor drar på sig allt större skulder

Antalet unga med skulder hos Kronofogden har minskat under de tio senaste åren. Samtidigt drar allt fler unga på sig allt större skulder. Särskilt stor har ökningen varit bland unga kvinnor.

Knappt 3 procent av alla unga vuxna i åldersgruppen 18 till 25 år i Sverige hade minst en obetald skuld hos Kronofogden i slutet av 2021. Det är en liten minskning jämfört med hur det såg ut för 10 år sedan. Däremot har den sammanlagda skulden ökat under samma tid, från 1,13 miljarder kronor till 1,56 miljarder kronor, en ökning med över 400 miljoner kronor.

Det är bland unga kvinnor som skuldsättningen varit särskilt stor. Mestadels handlar det om olika former av konsumtionslån. Medianskulden bland de unga kvinnorna har under perioden fördubblats, från 7 400 kronor till 14 900 kronor.

En förklaring till den negativa utvecklingen är att många företag inom fintech inte gör tillräckligt seriösa kreditupplysningar, enligt Kronofogden.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se