Tung basindustri växer och mår bra i Piteå

Piteå vinner Bästa Tillväxt 2019

Piteå kommun vinner Bästa Tillväxt 2019 i Västerbottens län. På andra och tredje plats kommer Jokkmokk respektive Gällivare.

Det är andra året i rad som Piteå vinner utmärkelsen Bästa Tillväxt i Norrbotten. Bakom framgången ligger ett gediget arbete från kommunens sida som kontinuerligt arbetat för att förbättra näringslivets möjligheter.

– Men framför allt är det våra många duktiga företagare som gjort att vi har nått den position vi har i dag, säger Peter Palmqvist som är näringslivschef i kommunen. Den här utmärkelsen visar att våra gemensamma ansträngningar varit fruktbara.

– Det är också roligt att kunna visa att en kommun som ligger så långt norrut som vi, kan ha ett så expansivt näringsliv.

 

Peter Palmqvist sticker inte under stol med att den högkonjunktur som rått under flera år har gynnat näringslivet, både i stort och smått.

– Men samtidigt krävs det modiga företagsledare som är beredda att satsa, som ser möjligheter och är övertygade om att de investeringar som görs är riktiga, både för företagets bästa och för de anställdas, säger han.

– Såväl SCA som Smurfi Kappa är goda exempel på detta. Liksom en rad andra företag som satsat och lyckats, både genom att tänka nytt och att använda sig av ny teknik i traditionella branscher. Ett bra exempel på detta är Lundqvist Trävaru som är mycket framgångsrikt och innovativa, när det gäller digital försäljning och som även satsat på en ny, modern fabrik ute på Haraholmens industriområde.

– Ett annat exempel är Sunpine som genom nytänkande investerat i en anläggning för bland annat diesel som utvinns ut sulfatmassabrukens tallolja. Byggandet av Northvolts batterifabrik i Skellefteå och vindkraftparken i Markbygden har dessutom stor betydelse för många underleverantörer, till exempel entreprenadföretag och åkerier. Och här har vi nog bara sett början på vad dessa satsningar kommer att innebära för Piteå i framtiden.

 

Peter Palmqvist pekar också på att handelsföretagen i Piteå haft en gynnsam utveckling, särskilt de som ligger i centrum av Piteå.

– Centrumhandeln i många städer har det i många fall kämpigt, inte minst i konkurrensen med e-handel och stora externa köpcentra. Men Piteå som handelsstad är fortsatt stark. Det beror på duktigt ledarskap men också på att man i Piteå är mån om sina lokala butiker och gärna gynnar dessa eftersom man förstår värdet av att de finns kvar.

– Lika positivt är det att besöksnäringen i kommunen också växer. Piteå havsbad är naturligtvis det stora dragplåstret men det finns mycket annat som lockar också. Nu jobbar vi vidare och förhoppningsvis ska Piteå kunna bli en ännu mer attraktiv vinterdestination.

– Om man badar i havet på sommaren ska man väl kunna göra det på vintern också, som någon sa. Och om inte bad i isvak lockar kanske en tur med en riktig isbrytare kan vara en upplevelse för den äventyrslystne, avslutar Peter Palmqvist.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se