Tufft avslut på 2020. Ny konkursvåg på väg?

Antalet konkurser ökade markant i december. På riksnivå med så mycket som 30 procent jämfört med föregående år. Det visar statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.

2020 har utan tvekan varit ett dystert år för stora delar av svenskt näringsliv. Coronaepidemin har drabbat många branscher hårt, med ansträngd ekonomi, permitteringar och uppsägning av personal samt ett ökat antal konkurser som en direkt konsekvens. Särskilt besvärlig var situationen i mars, april och maj för att sedan lätta under sommaren.

– Nu finns det en hel del som tyder på att vi står inför en ny besvärlig period. I december ökade antalet konkurser med hela 30 procent på riksnivå. Detta efter en förhållandevis lugn höst då antalet konkurser minskade tre månader i rad, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

I december gick över 600 företag i Sverige i konkurs. De hade en sammanlagd omsättning på drygt 2 miljarder kronor. Flest konkurser skedde, inte helt oväntat, inom restaurangbranschen. Därefter kom byggbranschen följt av företag inom arkitekt och teknisk konsultverksamhet.

– På helårsbasis har konkurserna i Sverige ökat med 4 procent under 2020 jämfört med 2019. Det kan tyckas vara en marginell ökning, men siffran innebär att över 6 500 företag försvunnit under året och med dem många tusen arbetstillfällen, fortsätter Harald Stjerna.

Sett till de tre storstadsregionerna går utvecklingen under december i olika riktningar. Stockholms län har klarat sig förhållandevis bra med en minskning av antalet konkurser med 7 procent. Skåne län följde riksgenomsnittet med en ökning av antalet konkurser med 30 procent.

I Västra Götaland var utvecklingen desto mer bekymmersam. I december ökade konkurserna oroväckande mycket. Upp med 40 procent.

Motsvarande siffror räknat på hela 2020 var för de tre storstadsregionerna – Stockholms län minus 3 procent, Västra Götaland plus 13 procent och Skåne plus 7 procent.

– Olika regioner och branscher har drabbats olika hårt och för vissa är det riktigt besvärligt. Vi har inte heller sett resultatet av den senaste tidens hårdare restriktioner, men det är ingen vild gissning att dessa kommer att innebära problem för många, framhåller Harald Stjerna.

– Januari och februari är ju dessutom av tradition svaga månader för många branscher, bland annat restaurang och handel. De närmaste månaderna kommer därför att bli avgörande för många företag.

– Förhoppningsvis kommer det vaccinationsprogram som nu är på gång att ge positiv effekt, så att livet så småningom kan återgå till det mer normala, till våren och sommaren, konstaterar Harald Stjerna avslutningsvis.


Läs mer och se statistik i ditt län, din kommun eller ort:
https://kreditrapporten.se/konkurser-december-2020


Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se