Tuffare kontroll av brottsmisstänkta företag

Skatteverket har intensifierat sina kontroller av företag som misstänks ha tagits över av oseriösa aktörer. Under första halvåret har myndigheten granskat 450 bolag och vidtagit åtgärder i 80 procent av fallen.

Skatteverket misstänker att en stor del av de här företagen är en del av den organiserade brottsligheten i Sverige.

Så här kan upplägget se ut. Ett aktiebolag med fläckfritt förflutet säljs till en bolagsförmedlare som sedan säljer det vidare till kriminella aktörer, vilka använder det för bedrägerier, penningtvätt och annan typ av ekonomisk brottslighet.

Därför har Skatteverket, sedan fenomenet uppdagats, inlett en särskild granskning med syfte att motverka att oseriösa aktörer använder företag som en fasad för olika former av brott. Hittills har 450 bolag som valts ut baserat på en rad riskkriterier. I 80 procent av fallen har man sedan vidtagit åtgärder, exempelvis att dra in företagets F-skatt, moms- och arbetsgivarregistrering, vilket försvårar att använda företaget för brottsliga aktiviteter.

En typisk varningsflagga är att om en person med tidigare ekonomisk brottslighet i bagaget tar över ett företag. En annan är om en person misstänks fungera som målvakt, det vill säga att han eller hon placerats i styrelsen för att ta det straffrättsliga ansvaret för andras brottslighet, dyker upp i registren.

– Det är illavarslande att 8 av 10 företag som kontrolleras med fog kan misstänkas användas för brottslig verksamhet, säger Karl Stjerna, VD på Syna. Därför är det viktigt att ständigt hålla sig uppdaterad om vilka förändringar som sker i bolag, något som vi på Syna kan hjälpa våra kunder med.

– Årligen sker det tusentals företagsöverlåtelser i Sverige. I de allra flesta fall går allt rätt till, men i tillräckligt många fall ringer varningsklockor som kan innebära stora konsekvenser för den som inte är uppmärksam.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se