Tingsryds kommun vinner pris för bäst tillväxt i Kronobergs län

Tingsryd vinner Bästa Tillväxt 2019

Tingsryds kommun vinner Bästa Tillväxt 2019 i Kronobergs län. På andra och tredje plats kommer Alvesta respektive Uppvidinge.

Det är framför allt den småländska envisheten och förmågan att se möjligheter när andra ser problem som ligger bakom att Tingsryds kommun vinner priset Bästa Tillväxt 2019 i Kronobergs län.

– Det här är givetvis glada nyheter och ett bra bevis för att det arbete som våra företagare lägger ner både skapar tillväxt och ökad lönsamhet, säger Rose-Marie Svensson som är näringslivsutvecklare i Tingsryd tillsammans med Eddie Hansson.

– En annan förklaring till framgångarna är att vi har ett väldigt diversifierat näringsliv. Det gör oss mindre sårbara om konjunkturen sviktar. Vi har inte heller några riktigt stora företag som dominerar som fallet kan vara i andra mindre kommuner.

 

Tingsryds kommun, i södra Småland, ligger i en naturskön trakt med djupa skogar, glittrande sjöar och däremellan finns öppet landskap med betande djur och vajande sädesfält.

– En viktig näringsgren i vår kommun är besöksnäringen som växer från år till år. Vi får många utländska besökare som vill uppleva den svenska naturen, skönheten och tystnaden, men kanske inte vill resa så långt som till Bergslagen eller Norrland, fortsätter Rose-Marie Svensson.

Bland de utländska turisterna dominerar gäster från Tyskland, men både danskar och holländare har börjat hitta till de småländska skogarna i allt större utsträckning.

– Att Åsnen, en av Sveriges största sjöar, fått status av nationalpark har naturligtvis också betytt mycket för besöksnäringen i kommunen. Förutom att man kan vandra, paddla kanot, fiska och cykla mountainbike kan man också se både havsörn och fiskgjuse här.

 

Vid sedan av traditionella tillverkande industri har det vuxit fram flera nya spännande företag, inte minst i grannorten Väckelsång.

– Man skulle knappast tro att spelutvecklare från mer eller mindre hela världen skulle komma hit, men så är det. Spelkollektivet, som företaget heter, bygger på att den som har en bra spelidé kan komma till Väckelsång för att tillsammans med andra under några veckor eller månader utveckla sina spel och få hjälp av likasinnade med exempelvis grafik och musik.

– I Väckelsång finns också det medicintekniska företaget Solutions for tomorrow som utvecklar mobil röntgenutrustning som väckt stort intresse inom hälso- och sjukvården, både i Sverige och internationellt. Och i Tingsryd finns Nelson Seed, en spännande avknoppning till mer kända Nelson Garden, som har utvecklat en teknik som gör att frön gror snabbare. Även här väntar en internationell marknad, berättar Rose-Marie Svensson.

 

Förutom industri och besöksnäring har Tingsryds kommun en levande landsbygd med många jordbruks- och skogsföretag.

– Det är en näring som det ibland är lätt hänt att glömma bort, men som under många år varit och fortfarande är en hörnpelare i kommunens näringsliv. Det är därför extra kul att många lantbrukare nu också, vid sidan av traditionellt skogs- och jordbruk, öppnat upp för agroturism för människor som under några semesterveckor vill bo på en riktig lantgård och kanske också vill delta i gårdens vardagsbestyr, avslutar Rose-Marie Svensson.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se