Syna levererar fakta – robotar skriver artiklarna


United Robots i Malmö skapar redaktionella nyheter baserade på fakta från Syna, och du har alldeles säkert läst dem utan att ha en aning om att de skrivits av en robot.

Sören Karlsson, VD för United Robots, är journalist i botten. Bland annat har han jobbat som redaktör på Helsingborgs Dagblad. Det var också i den rollen som han såg behovet av att kunna effektivisera olika, ofta tidskrävande och monotona, arbetsmoment.

– Det hela slutade med att jag hoppade av tidningsjobbet för att ihop med några andra entreprenörer starta United Robots. Det vi gjort, kortfattat, är att vi utvecklat en tjänst som förser tidningar och andra med automatiserat redaktionellt innehåll, det som brukar kallas för robotjournalistik, berättar han.

– Vi identifierade områden där automatiserade texter skulle kunna skapa innehåll på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Det gäller befintliga bevakningsområden, exempelvis sport och trafikinformation, men också nya områden där det finns ett stort allmänintresse, exempelvis vem som startar företag eller har köpt en bostad.

– Utgångspunkten är att vi samlar in stora mängder rådata som sedan med hjälp av språkteknologi (Natural Language Generation, NLG) resulterar i korta, informativa artiklar, exempelvis matchreferat från lägre divisioner.

Ingen konkurrens med traditionell journalistik

I dag har United Robots de flesta svenska mediehus som kunder. Fler uppdragsgivare finns i bland annat Norge, Danmark och Finland, men också sedan en tid tillbaka i Tyskland, Belgien, USA och Canada. Det är med andra ord en växande marknad.

Någon konkurrens med traditionell journalistik ser inte Sören Karlsson att robotjournalistiken utgör. Snarare handlar det om att de tjänster man levererar fungerar som ett komplement.

– Mycket av det vi erbjuder skulle annars inte bli gjort eller bli presenterat på ett tråkigare sätt. I stället frigör vi tid och kapacitet för journalisternas huvuduppdrag, nyhetsarbetet. 

– Robotjournalistik är också ett sätt bra att effektiviteten eftersom de artiklar vi producerar per automatik kan läggas ut på tidningens nyhetssajt i samma ögonblick som de genereras.

Synas API levererar grundmaterial

I dag har United Robots ett nära samarbete med Syna som levererar grundmaterial till en av United Robots redaktionella tjänster, nystartade företag.

– Med hjälp av Synas API kan vi enkelt och smidigt importera aktuell information om alla nystartade bolag i Sverige och sortera dessa efter län och på kommunnivå som överensstämmer med respektive tidnings utgivningsområde, förklarar Sören Karlsson.

– Vi får också information om bolagens inriktning, nyckelpersoner och om dessa har engagemang i andra företag sedan tidigare. Systemet fungerar perfekt och för oss är det ett tillförlitligt sätt kunna hämta felfri data, för att vi i vår tur ska kunna leverera korta, men intressanta och av läsekretsen uppskattade artiklar.

– En annan fördel med Synas tjänst är att de varit mycket enkel att integrera i våra egna system, ett arbete som våra egna medarbetare kunnat göra utan problem. Systemet är också robust och så här långt har allt fungerat helt enligt våra förväntningar, avslutar Sören Karlsson.

United Robots hemsida

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se