Svenskarna har 66 miljarder hos fogden

Vi svenskar är skyldiga 66 miljarder till Kronofogden

Svenska folket har skulder på över 66 miljarder kronor hos Kronofogden. Det visar en sammanställning av privatpersoners skulder som kreditupplysningsföretaget Syna gjort. Den genomsnittlige svensken har därmed 8 000 kronor i skuld hos Kronofogden.

– Vi har slagit ihop skatteskulder och privata skulder för fysiska personer som hamnat hos Kronofogden och jämfört med folkmängden i de olika länen och kommunerna, berättar Kerstin Andersson, dataansvarig på Syna.

Resultatet pekar inte bara på väldigt stora sammanlagda skulder utan också på geografiska skillnader. De största genomsnittliga skulderna finns i Stockholms län, 9 156 kronor per vuxen person i länet.

– Bostadspriserna slår igenom i skulderna, förklarar Synas vd Karl Stjerna. Storstadsmiljön har en mycket högre kostnadsbild över huvud taget och uppmanar till en skrytfaktor som inte återfinns i glesbygdslänen.

Den klart lägsta skulden per invånare finns i Västerbottens län, 4 419 kronor. Bland kommunerna är det främst mindre orter som sticker ut, mycket beroende på att ett fåtal personer med stora enskilda skulder påverkar helheten.

– Sammantaget är det inte särskilt många som har skulder hos kronofogden, säger Karl Stjerna, det handlar om drygt fyra procent av befolkningen i hela landet.

Klicka här för stor tabell

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se