Snart ska alla årsredovisningar lämnas digitalt

Bolagsverket har lämnat in en begäran till Justitiedepartementet om obligatorisk digital inlämning av årsredovisningar för aktiebolag.

Att lämna in bolagets årsredovisning digitalt har varit möjligt sedan 2018 och fler och fler har också sett fördelarna med detta. 2020 lämnades 17 procent av alla årsredovisningar in digitalt. Nu har Bolagsverket bett Justitieministeriet om att digital inlämning av årsredovisningar för aktiebolag ska bli obligatoriskt.

Bakom begäran ligger att det ska vara enklare, snabbare och säkrare för företagen. Men genom att alla årsredovisningar digitaliseras underlättas också arbetet med att utifrån årsredovisningarna kunna analyser ekonomiska fakta. Digitaliseringen kan också innebära mindre byråkrati för företagen i kontakt med andra myndigheter. I Bolagsverkets begäran föreslås att digitalt inlämnade årsredovisningar ska bli obligatoriska från och med den 1 juli 2021. Det innebär att ett företag som har räkenskapsår som börjar efter den 30 juni i år blir de första som kommer att omfattas av de nya reglerna. Men först ska ett slutgiltigt beslut fattas av riksdagen.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se