Små uttag av vinster bedragarnas nya taktik

Bedragare gör allt för att deras erbjudande ska verka trovärdigt. Nytt är att konsumenter som luras att investera i olika bedrägerier kan få ut lite i förskott av en påhittad vinst. Allt för att skapa större förtroende och i slutändan leda till att den som investerat luras på ett större belopp.

Det är Finansinspektionen som upptäckt och varnar för det här nya sättet att lura privatpersoner att investera i olika former av upplägg som senare visar sig vara falska och därmed värdelösa.

För att skapa ökad trovärdighet ger man den som satsar pengar möjlighet att vid ett eller ett par tillfällen plocka ut mindre summor från en påstådd framtida vinst. Syftet är att få den som satsat att fortsätta investera och med större och större summor.

Enligt Finansinspektionens kartläggning finns det ett stort utbud av falska företag och hemsidor. Många av företagen är registrerade under året och försvinner ofta lika fort som de dyker upp. Men då är också pengarna borta.

Ett sätt att undvika att bli förd bakom ljuset är att undersöka om de påstådda företagen har tillstånd för sin verksamhet. Men att framför allt alltid vara på sin vakt mot alla okända företag som kontaktar en och erbjuder fantastiska investeringsmöjligheter med hög avkastning.

Samtidigt kan det vara svårt att se igenom dimridåerna. Det är vanligt att lurendrejarna uppger kända adresser, som i centrala Stockholm eller på någon känd gata i Londons finanskvarter. Andra går längre och skapar falska webbplatser på nätet som påstås tillhöra myndigheter som ger företaget tillstånd.

Och som alltid gäller regeln: Låter det för bra för att vara sant så är det med allra största säkerhet inte sant.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se