Slumpmässiga skattekontroller ger bättre efterlevnad

Karin Westling Palm Skatteverket

När Skatteverket gör slumpvisa revisioner av små och medelstora företag så följs skattereglerna bättre, i många fall flera år framöver. Det visar en ny rapport från Skatteverket.

En ambition med Skatteverkets kontroller är att de företag som kontrollerats ska göra mer rätt även efter kontrollerna. I en ny studie undersöks hur regelefterlevnaden sett ut åren efter slumpmässiga kontroller som genomfördes 2014–2016.

– Vi ser att kontrollerna är effektiva och har haft en tydlig positiv effekt på regelefterlevnaden i vissa grupper, säger Nikolay Angelov, analytiker på Skatteverket.

Bäst effekt av slumpkontrollerna har Skatteverket sett i aktiebolag, bland företag som är äldre än fem år och bland dem som har en extern revisor. För dem har kontrollerna en flerårig effekt. För företag som bedrivs som enskild firma, för unga aktiebolag och för företag utan extern revisor visar studien ingen beteendeeffekt.

– Vi kan inte med säkerhet slå fast vad skillnaderna mellan grupperna beror på. Vi vill gärna studera detta ytterligare i framtiden, avslutar Nikolay Angelov.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se