Skuldregister och räntetak föreslås i ny utredning

Svenska folkets skulder är på historiskt höga nivåer. Nu föreslås en rad åtgärder som lämnats till civilministern, bland annat ett nationellt skuldregister.

Hushållens konsumentkrediter har mer än fördubblats de senaste 15 åren. Skulderna hos Kronofogden och inkassobolagen är nu över 200 miljarder.

Det är en ohållbar utveckling och ingen nedåtgående trend går att se, enligt civilminister Erik Slotte.

Det är för enkelt att låna pengar enligt utredaren Kathrin Flossing. Kreditupplysningarna som vissa långivare använder sig av är för dåliga eller obefintliga.

Hon föreslår en rad åtgärder, bland annat ett statligt skuldregister. Det är något som Syna och andra företrädare inom kreditbranschen förespråkat länge men som UC velat stoppa, förmodligen för att skydda sin egen affärsverksamhet.

Även ett sänkt räntetak föreslås. Idag kan långivare låna ut pengar mot 40 procents ränta, det föreslås sänkas till 20 procent.

Utredningen föreslår också att marknadsföring och reklam för att låna pengar ska innehålla uppmaningen “att låna kostar pengar”.

Sist men inte minst föreslås skärpta krav på att kreditgivare ska göra fullvärdiga kreditupplysningar.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se