Skärpta krav väntar för snabblåneföretag

Under flera år har kraftig kritik riktats mot så kallade snabblåneföretag och andra kreditgivare för att de gör bristfälliga kreditupplysningar och lånar ut till skyhöga räntor som gör att låntagarna ofta hamnar i en evighetslång skuldfälla. Men nu signalerar regeringen hårdare tag.

Kritiken har varit massiv mot flera snabblåneföretag och andra aktörer som erbjuder krediter och blancolån utan säkerhet. Till exempel vid köp av soffor, kök och semesterresor, eller att den som söker helt enkelt är i behov av pengar. Dels för att man varit generellt dåliga på att ta kreditupplysningar på den som tar lånet eller vill genomföra ett köp. Dels för att man i många fall kräver skyhöga räntor.

– Resultatet blir att många som absolut inte borde beviljas en kredit ofta hamnar i en skuldfälla som det med tiden visar sig bli svårt att ta sig ur, och där det ena lånet ofta leder till nästa för att man ska kunna betala tillbaka det första. Och så fortsätter det. Dessutom läggs ränta på ränta när man inte klarar av att betala, säger Karl Stjerna, VD på Syna.

– I många fall handlar det om människor som inte borde få låna, vilket långivarna är väl medvetna om, och som traditionella banker inte heller lånar ut till. Särskilt utsatta är unga, äldre och personer med svag ekonomi sedan tidigare, som i allt högre grad får betalningspåminnelser, inkassokrav och skulder hos Kronofogden.

I dag omfattas snabblåneföretagen inte av samma krav som banker. Och det vill regeringen nu ändra på genom att skärpa kraven för dessa företag. I regeringens proposition föreslås det att det ska krävas tillstånd att driva bank- och finansieringsrörelse för att lämna lån till konsumenter. Snabblåneföretag och andra företag som vill fortsätta att driva verksamhet med konsumtionslån får alltså ansöka om sådant tillstånd. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

– Från vår sida ser vi positivt på det här, fortsätter Karl Stjerna. En sund kreditgivning baserad på en trovärdig kreditupplysning är positivt för alla parter, men framför allt för den som står i begrepp att låna men kanske inte har förmågan att betala tillbaka sin skuld, avslutar Karl Stjerna.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se