Sänkning av aktiekapitalet till nyår

Sänkt aktiekapital till nyår från 50000 till 25000

Nu föreslås att det lägsta tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag ska sänkas från 50 000 kronor till 25 000 kronor. Förslaget bygger på den så kallade januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Lagförslaget föreslås träda i kraft redan den 1 januari 2020. Då föreslås det bli möjligt att bilda ett privat aktiebolag med 25 000 kronor i aktiekapital. Det blir enligt förslaget också möjligt att redan registrerade bolag, med ett aktiekapital på mer än 25 000 kronor, att minska sitt aktiekapital till 25 000 kronor.

Bakgrunden till förslaget är att göra det lättare för fler att starta företag. Slutligt besked väntas inom de närmaste veckorna.

– Från olika håll har det framförts kritik mot förslaget att det gör det enklare för oseriösa företagare att undgå personligt ansvar. Om den farhågan besannas får framtiden utvisa, men som i alla sammanhang gäller det att vara vaksam på vem man gör affärer med, framhåller Harald Stjerna, partner på Syna.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se