Så mycket skattepengar kommer vi förlora på de tillfälliga anstånden

Bilden visar Skatteverkets logotyp eftersom en ny rapport och Synas siffror visar att miljarder kronor i skatteintäkter går förlorade på grund av tillfälliga skatteanstånd.

I september 2024 beräknades uppbördsförlusten för tillfälliga skatteanstånd sedan pandemin vara nästan 9 miljarder kronor. Idag har över 13 000 aktiebolag fortfarande ett skatteanstånd på nästan 30 miljarder kronor. Skatteverkets prognos pekar på att ytterligare 8 till 15 miljarder av dessa kommer läggas till förlusten.

Trenden är att andelen företag som betalar sina anstånd minskar över tid och att andelen företag som inte kan betala och där skulderna överlämnas till Kronofogdemyndigheten för indrivning ökar. Det framgår av Skatteverkets rapport ”Tillfälliga anstånd med skattebetalning”.

Av drygt 63 400 företag som har beviljats anstånd är det mer än en tiondel, 13,4 procent, som har en inledd konkurs enligt Skatteverket.

Synas data visar att 45 700 av dessa är aktiebolag och att 9 440 stycken, eller 21 procent, av aktiebolagen inte längre finns kvar. Ytterligare 9 000 aktiebolag bedöms redan idag som ej kreditvärdiga.

Den 24 september var förlusten 8,6 miljarder kronor, det är en ökning med 3,9 miljarder sedan i januari i år. Enligt Skatteverkets prognos kommer förlusten öka med ytterligare 8,1 – 15,1 miljarder kronor de kommande åren.

Skatteverkets prognos är att en sammantagen skuld motsvarande 16–24 miljarder kronor inte kommer att kunna betalas tillbaka.

Det är fortfarande främst mindre företag med en omsättning på 0–20 miljoner kronor och företag i byggbranschen som har svårast att betala tillbaka skulderna även om skulderna bland medelstora och större företag har ökat under året.

Totalt är det knappt 21 000 företag som har ansökt om en avbetalningsplan, en ökning med cirka 6 000 företag sedan den första mätningen gjordes i januari 2024.

I januari 2024 upphörde möjligheten att söka anstånd för nya beskattningsperioder och i september 2024 var sista dagen för företag med månads- och kvartalsredovisning av moms att ansöka om en avbetalningsplan för sina anstånd.

Möjligheten att skjuta upp betalning av arbetsgivaravgifter och moms infördes under våren 2020 för att underlätta för företag som drabbades ekonomiskt på grund av coronapandemin.

Kontakta oss om du behöver veta vilka företag som har ett tillfälligt skatteanstånd:

040-25 85 00

support@syna.se

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se