Rekordmånga vill ha skuldsanering

Allt fler svenskar ansöker om skuldsanering. Allra störst är ökningen bland unga.

De som ar så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid, kan ansöka om skuldsanering hos Kronofogden.

Under första halvåret i år har antalet ansökningar ökat med 24 procent jämfört med samma period förra året. Fram till den siste juni hade cirka 17 500 personer ansökt om skuldsanering. Det är den högsta siffran någonsin.

Allra störst är ökningen i gruppen 18–30 år, där antalet ansökningar ökat med så mycket som 36 procent, vilket är särskilt oroande.

Bakom den kraftiga ökningen anses ligga att det går allt för lätt att handla på avbetalning, få snabblån och spelmissbruk.

Ökningen av ansökningar är generell men det finns ändå stora skillnader mellan olika delar av landet. I Kronobergs län är exempelvis ökningen 51 procent, medan den i Gävleborg endast är 6 procent.

Att fler söker om skuldsanering innebär inte automatiskt att fler blir beviljade hjälp. Drygt 6 av 10 får avslag på sin ansökan. Att få skuldsanering innebär inte heller att alla problem är lösta, utan flera år väntar under tuffa ekonomiska villkor, att man tvingas leva på existensminimum under fem år.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se