Rekordmånga konkurser

Konkursstatistiken första halvåret i år är en dyster läsning. Hittills har antalet konkurser ökat med 35 procent jämfört med samma period förra året. I juni ökar konkurserna dessutom med 45 procent med nya rekordsiffran 832 konkurser.

Ända sedan augusti förra året, 11:e månaden i rad, har antalet konkurser i Sverige ökat jämfört med samma månad ett år tidigare.

– Det visar tydligt att det råder besvärliga tider för många företag. Dessvärre är det inte heller mycket som tyder på en förbättring framöver. Min bedömning är att antalet konkurser i landet kommer att vara fortsatt stort, konstaterar Karl Stjerna, VD för kreditupplysningsföretaget Syna.

– Toppar hittills i år vad gäller antal konkurser är januari och maj, för att slå ett nytt, dystert rekord i juni med den högsta siffran med råge på fem år. Främst är det små och medelstora företag som har det besvärligt, särskilt inom byggsektor. Även restaurangbranschen är hårt drabbad.

Bland de större konkurserna omsättningsmässigt utmärker sig Stockholms län som under årets första halvår sett antalet konkurser öka totalt med 37 procent. Antalet konkurser enbart i juni hamnar på rekordhöga 354 företag, en ökning med 52 procent, samtidigt som nära 900 arbetstillfällen gick förlorade.

I de båda andra storstadslänen och ekonomiska motorerna, Västra Götalands län och Skåne län, är utvecklingen likartad. I Västra Götaland har konkurserna sedan nyåret ökat med otroliga 58 procent. Juni månad slog rekord även i Västra Götaland med 118 konkurser, en ökning med 82 procent jämfört med förra året. För Skånes del är ökningen under det första halvåret 39 procent.

– För många företag kommer sommaren att vara ett elddop när intäkterna sjunker samtidigt som kostnaderna för bland annat löner, sociala avgifter och lokaler kvarstår. Företag som då inte har en välfylld kassa kan snabbt hamna på obestånd, fortsätter Karl Stjerna.

– Till hösten väntar nya utmaningar med sviktande konjunktur, nya förväntade räntehöjningar och osäkerhet kring energipriser och mycket annat som påverkar det allmänna ekonomiska läget och företagens situation.

– Min bedömning är att det kommer fler dystra konkursbesked längre fram i år innan det förhoppningsvis väntar bättre tider för företagen, avslutar Karl Stjerna. 

Se statistik och listan på alla konkurser i ditt område:
https://kreditrapporten.se/konkurser-juni-2023

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se