Rekordhöga skuldbelopp hos Kronofogden

Aldrig tidigare har Kronofogden fått in så många krav på obetalda skulder. Men trots den pågående coronapandemin är ökningen jämfört med förra året ganska begränsad. Däremot växer det totala skuldbeloppet snabbt.

Under 2020 fick Kronofogden in knappt 1,2 miljoner krav på obetalda skulder. Det motsvarar en ökning med 3,3 procent sedan förra året. Räknat i antal berörda personer är ökningen något lägre, 1,3 procent. Drygt 426 000 personer betalade inte sina skulder i tid.

Den kraftiga ökningen av skuldsatta, som bedöms bli en följd av pandemin, har än så länge inte inträffat. Däremot fortsätter skuldbeloppet att växa snabbt. Jämfört med 2019 har den sammanlagda summan i kraven som skickas till Kronofogden ökat med 18 procent till cirka 21,7 miljarder kronor – den högsta siffran någonsin.

Många unga vuxna i åldern 18–25 år har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden eller blivit av med sina jobb under pandemin. Trots det har inte fler unga fått skulder skickade till Kronofogden. Antalet unga kvinnor har till och med minskat jämfört med 2019.

Däremot ökar antalet ärenden i åldersgruppen, vilket stärker tesen om att de som har svårt att betala snabbt drar på sig fler skulder hos Kronofogden. En förklaring till detta är att det är väldigt lätt att handla på kredit i dag eller att få ett snabblån utan säkerhet.

Bland vuxna dominerar två typer av skulder. Även här är det olika typer av konsumtionslån, inklusive e-handel och butikshandel på avbetalning. Även fordonsrelaterade skulder som obetald trafikförsäkring och parkeringsavgifter samt skulder i form av vårdavgifter, barnomsorg och läkemedel sticker ut.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se