Rejäl minskning av nystartade företag i oktober

Antalet nystartade aktiebolag minskade rejält i oktober. Minskningen blev hela 26 procent jämfört med oktober förra året.

Sammanlagt startades det 4 345 nya företag, medan motsvarande siffra i oktober 2021 var 5 888. I Stockholms län, som är den viktigaste ekonomiska motorn, var minskningen hela 37 procent. I de båda andra storstadsregionerna, Västra Götalands län och Skåne län, var minskningen 26 procent respektive 35 procent.

I småföretagartäta Jönköpings län var minskningen 21 procent, i Östergötlands län 34 procent. I Norrbottens- respektive Västerbottens län, som både uppges ha en stark ekonomisk utveckling, minskade antalet nystartade företag med 5 procent och 24 procent.

Näringslivsstarka Uppsala län och Södermanlands län, med närhet till Stockholm, noterade en minskning med 15 procent respektive 35 procent.

Flest nystartade företag i oktober startades inom olika konsultbranscher samt inom IT-sektorn.

En förklaring till det minskade intresset för nyföretagande kan vara den osäkerhet beträffande den fortsatta konjunkturutvecklingen. I tider av oro minskar alltid benägenheten att ta risker som det till exempel innebär att starta ett företag.

Se hur nyföretagandet ser ut i ditt län och vem som startat företag:
https://kreditrapporten.se/nystartade-foretag-oktober-2022

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se