Privatlån står för flest betalningsanmärkningar

Privatlånen står för flest betalningsanmärkningar enligt en studie som kreditupplysningsföretaget Syna gjort

Över 50 procent av de privata skulder som lett till betalningsanmärkningar hos Kronofogden det senaste året handlar om lån som inte betalats i tid. Totalt var det 3,8 miljarder kronor som olika kreditgivare skickade till Kronofogden. Det visar en undersökning från upplysningsföretaget Syna.

Syna har undersökt de största borgenärerna hos Kronofogden i enskilda ärenden och lagt fokus på konsumentlånen.

– Vi har undersökt alla ärenden som gått till Kronofogden från enskilda borgenärer och sett hur stor del av de beloppen som kommer från olika typer av privatlåneföretag, säger Kerstin Andersson, indataansvarig hos Syna.

Totalt ledde fordringar för drygt 7,5 miljarder kronor till betalningsanmärkningar hos Kronofogden mellan november 2016 och oktober 2017. 3,8 miljarder av denna summa, eller 50,2 procent, rörde sig om låneföretag som skickade skulden till Kronofogden.

– Att så många lån hamnar hos Kronofogden är illavarslande. Ett lån ska vara en affärsuppgörelse där båda parter känner att de vinner på den. När Kronofogden måste gå in så ofta finns det bara en vinnare: samma privatlåneföretag som uppenbarligen inte ägnar sig åt ansvarsfull kreditgivning, säger Harald Stjerna, delägare i Syna.

Olika typer av låneinstitut lämnar in väldigt olika belopp för betalningsförelägganden. De fyra storbankerna och de utpräglade bolåneinstituten skickar ytterst sällan små skulder till Kronofogden medan andra som är mer inriktade på krediter utan säkerhet begärt tusentals betalningsförelägganden för små lån, 15,9 procent av ärendena som ledde till betalningsanmärkningar låg under 1000 kronor. Dessa skulder växer snabbt eftersom avgifterna kan bli högre än den ursprungliga skulden.

– I julhandeln lockas många av snabba och enkla lån utan att tänka på att lånen kan bli väldigt dyra om man inte betalar tillbaka i tid. Kan man inte betala tillbaka 1000 kronor så borde man inte ha fått ett lån till att börja med. Den som tar lånet och den som ger lånet har lika stor del av ansvaret. Men en är desperat medan den andra har en affärsidé, säger Harald Stjerna.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se