Olofström frodas i Volvos skugga

Olofström vinner Syna priset Bästa Tillväxt 2017

Olofström är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Blekinge. Priset delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007 och premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. Det är tredje gången som Olofström vinner Bästa Tillväxt, i fjol var kommunen tvåa.

– Ett samhälle måste ha en målmedveten strategi och vi har tittat på vad som gör att vi får en tillväxt. Svaret är att vi har många företag som säljer sina produkter utanför Olofströms kommun och när företag som Volvo ökar sin försäljning så ökar underleverantörernas omsättning. Ett nytt jobb i ett intäktsföretag skapar två jobb till: ett inom kommersiell service som handel och ett i offentlig sektor, säger Kjell Persson, näringslivschef i Olofström.

Det privata näringslivet dominerar Olofström. 60 procent av jobben finns inom tillverkningsindustrin, 20 procent inom tjänsteföretag och bara 20 procent inom offentlig sektor, en mycket ovanlig fördelning. Med Volvo som största arbetsgivare blir bilindustrin och dess underleverantörer viktiga för kommunen.

– Vi har mycket annat än bilindustrin, men går den bra så drar den med sig andra. När man känner sig trygg så investerar man i sitt egna företag, i sitt boende och sitt liv. Huspriserna har ökat med mellan 30 till 40 procent och vi har en stor inflyttning till Olofström. Dessutom pendlar ca 3 000 människor hit från hela Blekinge och delar av Skåne. Vi är 13 500 invånare på nätterna och 16 500 på dagarna, säger Kjell Persson.

Bilindustrin har inte alltid varit till Olofströms fördel. När industrikrisen slog till 2008 försvann 1000 jobb i kommunen, som då hade runt 12 500 invånare. Det kunde ha varit ett dråpslag, men kommunen och dess företag samlade sig och skapade en ny vision.

– Visionen var att försöka medverka till att 1 000 nya jobb skapades på tio år. Det var då teknikklustret Techtank blev till med tillverkningsföretagen, kommunen och Region Blekinge. Företagen har en gemensam agenda, de rekryterar, utbildar och gör olika insatser ihop, berättar Kjell Persson.

Nu har dessa underleverantörer till bildindustrin också ett gemensamt försäljningskontor i Coventry för att komma närmare brittiska biltillverkare som Aston Martin och Land Rover. Samtidigt breddar sig Olofströms näringsliv till att även omfatta handel och turism.

– De är också intäktsföretag, människor kommer hit och spenderar sina pengar på jakt, fiske och naturturism. På sikt är målet för Olofström att få en större bredd i sitt näringsliv och inte vara lika känsliga för lågkonjunkturer, säger Kjell Persson.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se