Nyföretagaranda placerar Knivsta på första platsen

Knivsta kommun vinner Bästa Tillväxt 2020 i Uppsala län. På andra och tredje plats kommer Tierp respektive Älvkarleby kommuner.

Knivsta har stadigt klättrat på listan över kommuner i Uppsala län med bäst tillväxt i näringslivet. Både 2018 och 2019 kom man på andra plats för att i år lägga beslag på förstaplatsen.

– Fantastiskt roligt, säger Pernilla Westerback som är näringslivsutvecklare i Knivsta kommun. Det visar att vi har god tillväxt. Det gäller både befintliga företag och nystartade företag. I det senare fallet ligger vi på 17:e plats i hela Sverige, vilket är extra roligt eftersom vi trots allt är en relativt liten kommun.

Knivsta är inte bara en förhållandevis liten kommun. Det är också landets yngsta sett till både medelålder och till när kommunen bildades. Det skedde så sent som 2003 som en avknoppning till Uppsala.        

– I dag har vi drygt 18 800 invånare och vi är en av de kommuner i regionen som växer mest. Den främsta orsaken är naturligtvis läget, mellan Stockholm och Uppsala som gör det enkelt och smidigt att arbetspendla till båda städerna.

Men också närheten till Arlanda, som ligger bara några minuter bort, har stor betydelse.

– Allt detta och att järnvägen kommer att byggas ut till 4-spår skapar ett utmärkt läge för ett näringsliv som är expansivt.

Samtidigt som befolkningen successivt ökar, ökar också antalet företag i kommunen.

– Vi är en typisk småföretagarkommun. Det största företaget har runt 70 anställda. Men i gengäld har vi desto fler små företag, fortsätter Pernilla Westerback.

Dessutom är tillväxten god. Bara under förra året startades det närmare 150 nya företag och under 2020, trots Coronapandemi, fortsätter nyföretagandet att öka. Många av de nya företagen finns inom konsult- och tjänstesektorn.

– En förklaring till den starka nyföretagarandan är att många av kommunens invånare är välutbildade och att de tidigare i sina yrkesliv inspirerats att våga ta steget att förverkliga sina idéer. En annan att med en växande befolkning skapas utrymme för fler företag inom framför allt servicenäringen.  

För framtiden ser Pernilla Westerback en fortsatt positiv utveckling för Knivsta. Främst som en följd av det gynnsamma läget med närhet till både Stockholm och Uppsala som är de två främsta ekonomiska motorerna i regionen.

– Vi vet också att många, framför allt barnfamiljer, söker sig till Knivsta. Dels för att vi kan erbjuda ett liv där det är enklare att få familjevardagen att gå ihop. Dels för att vi finns på bra pendlingsavstånd till två stora arbetsmarknader med många intressanta företag och huvudkontor.  

Samtidigt kan Knivsta erbjuda bra boende för pengarna i kombination med bra kommunal service.

– Planen är att kommunen ska fortsätta att växa, men inte fortare än att vi kan bygga en hållbar stad såväl socialt som miljömässigt och där det finns goda möjligheter för näringslivet att utvecklas både genom organisk tillväxt och genom nyetableringar, konstaterar Pernilla Westerback.

Läs mer om Bästa Tillväxt och vilka kriterier som mäts

Resultatlistan – alla kommunernas placeringar i hela landet

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se