Nyföretagandet minskar drastiskt

Nyföretagandet brukar vara en god indikation på det allmänna konjunkturläget och människors framtidstro.

I september minskade antalet nya aktiebolag minskat med 18 procent jämfört med samma månad 2022. Under september startades 3 997 nya aktiebolag jämfört med 4 895 ett år tidigare. Det innebär att antalet nya aktiebolag minskat samtliga månader under året och att nedgången ackumulerat sedan årsskiftet är så mycket som 20 procent.

– Förklaringen till den stora nedgången ligger förmodligen i den oroliga tid vi lever i. När mycket pekar åt fel håll, allt från ett högt ränteläge till allt fler rapporter om en annalkande lågkonjunktur minskar benägenheten att starta nytt naturligt nog, säger Karl Stjerna, VD på Syna.

Se statistik och listor på nystartade företag

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se