Näthandeln gör att allt fler hamnar hos Kronofogden

Näthandeln bakom många betalningsanmärkningar

De ekonomiska hjulen snurra på högvarv. Men trots högkonjunktur och låg arbetslöshet skickas allt fler obetalda räkningar till Kronofogden. Aldrig tidigare har myndigheten fått in så många krav på obetalda skulder.

Under 2018 fick Kronofogden in cirka 1 141 000 krav på obetalda skulder, så kallade ansökningar om betalningsförelägganden. Det motsvarar en ökning med 10,4 procent sedan året dessförinnan och är den högsta siffran någonsin. Knappt 417 000 personer hade inte betalat sina räkningar i tid, vilket är en ökning med 7,6 procent.

Antalet ärenden ökar i alla åldersgrupper och bland både kvinnor och män. Men tre grupper utmärker sig speciellt: unga vuxna (18–25 år, yngre medelålders (26–34 år) och pensionärer (65-år). En stor del av skulderna är kopplade till näthandel som visar en kraftig ökning.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se