Näringslivet i Karlskrona blomstrar

Karlskrona kommun har den bästa tillväxten i Blekinge län i 2018 års tillväxtindex.

Karlskrona tar första platsen som årets tillväxtkommun i Blekinge län 2018. Bakom utnämningen Bästa Tillväxt står kreditupplysningsföretaget Syna, som rankar Sveriges mest expansiva kommuner.

På ett år har Karlskrona tagit steget från en fjärdeplats till första, som den kommunen i Blekinge län med högst tillväxt. Vinner gör den kommun i varje län som har störst andel företag som ökar sin omsättning, nyanställer och går med vinst och utmärkelsen bygger med andra ord på verkliga fakta.

– Det var verkligen positiva nyheter. Jag har länge vetat att vi har många duktiga företagare i Karlskrona men att få svart på vitt att det verkligen är så är naturligtvis extra roligt, säger Pia Holgersson som är Karlskrona kommuns näringslivschef.

Att Karlskrona tagit steget upp till förstaplatsen i Blekinge menar hon är resultatet av ett långsiktigt och målmedvetet arbete. En viktig faktor är närheten till Blekinge tekniska högskola som sedan etableringen 1989 haft stor betydelse för stadens och hela sydöstra Sveriges utveckling.

– Som ett resultat av den forskning som pågår på högskolan har det utvecklats många produkter och tjänster som i dag blivit företag. Andra företag har också sökt sig hit just för att ha nära till högskolan med sina åtta olika ingenjörsutbildningar inom IT. Efterfrågan på de som är klara med sin utbildning är stor samtidigt som många av studenterna också väljer att stanna kvar i Karlskrona eftersom man trivs i staden.

På samma sätt har Hyper Island med sina utbildningar inom IT också bidragit till att Karlskrona blivit något av ett nav för IT- och telekomföretag.

Pia Holgersson vill också lyfta fram två initiativ från Karlskrona kommun som hon menar har haft positiv betydelse för stadens näringslivsutveckling . Det ena är satsningen på en näringslivslots som har som uppgift att underlätta för företagen i kontakter med olika myndigheter, något som blivit mycket uppskattat. Det andra är Blue Science Park som startade för drygt två år sedan och som arbetar för att intressera företag inom sektorerna marinteknik, e-hälsa och ICT, att etablera sig i staden. ICT står för informations- och kommunikationsteknologi.

– Vi ser redan nu att det finns ett växande intresse från företag inom dessa sektorer som vill etablera sig här, säger hon.

Annat positivt som Pia Holgersson lyfter fram för Karlskronas utveckling är blandningen av privat näringsliv och offentliga verksamheter, med exempelvis Försvarsmakten, Kustbevakningen och Boverket som stora arbetsgivare.

– Det betyder mycket för arbetsmarknaden i sin helhet med många olika arbetstillfällen samtidigt som det har en positiv effekt för mindre företag som är verksamma inom exempelvis handel, bygg, restauranger och annan service.

– Dessutom är vårt geografiska läge attraktivt. Vi är något av porten österut för företag som vill ha nära till expansiva marknader som exempelvis Polen, Baltikum och Ryssland. Läget vid havet och den blekingska skärgården lockar också många att flytta hit. Karlskrona är helt enkelt en bra stad att leva och bo i, inte minst för familjer som värdesätter bra barnomsorg och skolor, närhet till mycket och en bostadsmarknad med överkomliga priser, avslutar hon.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se