Näringslivet i Boxholm blomstrar

Boxholms kommun har den bästa tillväxten i Östergötlands län i 2018 års tillväxtindex.

Från plats nio förra året till första plats i år. Det går bra för näringslivet i Boxholms kommun som är den kommun i Östergötland som visat bäst tillväxt av alla 2018.

Det är kreditupplysningsföretaget Syna som står bakom utmärkelsen Bästa Tillväxt, som bygger på en granskning av samtliga svenska aktiebolags bokslut. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som ökar sin omsättning, nyanställer och går med vinst och bygger med andra ord på verkliga fakta.

– Under senare år har näringslivet i vår kommun haft en fantastisk utveckling, säger Göran Lundström som är kommundirektör i Boxholms kommun. Många företag går bra, riktigt bra, och det märks också på den investeringsvilja som finns och på att det kontinuerligt skapas nya arbetstillfällen.

– När de större företagen har en positiv utveckling smittar det även av sig till de mindre, allt från handel till hantverkare med flera, som servar de större bolagen och deras anställda. Det gör att också de mindre företagen vill, kan och vågar investera, både i produktionen och i nyanställningar.

Göran Lundström pekar på en rad faktorer som tagit Boxholm till toppen på bara ett år från en betydligt mer blygsam niondeplacering förra året. En är den långa tradition av småskaligt företagande som i alla tider funnits i kommunen, en annan att kommunen ligger bra till med goda kommunikationer som gör det enkelt att pendla till och från Boxholm.

– Boxholm är en gammal bruksort som tidigare hade en dominerande arbetsgivare – Boxholms bruk. Ståltillverkningen drivs i dag av Ovako Bar, som ägs av de japanska företagen Nippon Steel och Sumitomo Metal Corporation. I takt med att verksamheten renodlats har också lönsamheten återvänt och i dag är det ett företag med högt förädlingsvärde som nyanställer, berättar Göran Lundström. Verksamheter som tidigare ingick som delar av bruket har avknoppats och står nu på egna ben. För flertalet av dem går det också mycket bra.

– Ett annat företag i kommunen med växtvärk, i positiv bemärkelse, är Swisslog som genom ökad robotisering och ökad e-handel runt om i världen fått ett kraftigt uppsving. Företaget tillverkar automatiserade varulager. När andra företag säljer standardiserade lösningar skräddarsyr Swisslog unika lösningar som utgår från kundernas behov och deras önskemål.

– Swisslog har haft en god tillväxt under flera år och i samma takt som e-handeln expanderar ökar också Swisslogs omsättning. Särskilt glädjande är det att man tagit hem en del av sin tillverkning från Kina till Boxholm, något som innebär ett drygt 30-tal nyanställningar.

– Vi är dessutom en integrerad arbetsmarknad med såväl Linköping som Norrköping norrut och Tranås söderut, vilket gör det lättare för företagen här att hitta kompetenta medarbetare än vad det annars skulle ha varit. På samma gång öppnar det för människor, framför allt barnfamiljer som valt att bosätta sig i Boxholm, att hitta jobb utanför kommunen, förklarar Göran Lundström.

Att Södra stambanan passerar Boxholm har också medfört att SJ lokaliserade en av sina reparationsverkstäder till Boxholm för några år sedan, en mångmiljoninvestering som också skapat ett flertal nya arbetstillfällen. När Ostlänken, den första etappen av den nya höghastighetsbanan mellan Stockholm, Göteborg och Malmö, står färdig, hoppas Göran Lundström att även dessa tåg ska servas i Boxholm.

– Såväl kunnande som duktiga medarbetare finns redan på plats och det vore oklokt att inte dra nytta av den kompetensen, avslutar han.

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se